Ο αναντικατάστατος Ρώσος ηγέτης είναι περιέργως εξαφανισμένος από την παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας. Αυτή τη διαπίστωση, που εγείρει πολλές απορίες και ακόμα περισσότερα σενάρια… συνομωσίας, κατέγραψε σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Economist.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι Ρώσοι ακούν νυχθημερόν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τον υπερήρωα πρόεδρο τους, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μόλις πριν έναν μήνα μάλιστα ο σοβιετικός πράκτορας που μετεξελίχθηκε σε πολιτικό πρώτης γραμμής έπεισε το κοινοβούλιο να άρει τους συνταγματικούς περιορισμούς που θα τον εμπόδιζαν να είναι και πάλι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το 2024.

Είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει τη χώρα από μια μεγάλη κρίση, τους είπε, γι’ αυτό και πρέπει να του επιτρέπεται να εκλέγεται πρόεδρος ξανά και ξανά. Βέβαια για έναν ηγέτη που εκμεταλλεύεται τα φώτα για να περάσει τα μηνύματα που θέλει στο εσωτερικό της χώρας του, ο Πούτιν το τελευταίο χρονικό διάστημα που ο κορωνοϊός βρίσκεται στο απόγειο του είναι εξαφανισμένος μετά την πολυπροβεβλημένη εμφάνιση του με κίτρινη στολή βιολογικής προστασίας και αναπνευστήρα σε νοσοκομείο της Μόσχας πριν από ένα 10ήμερο περίπου.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό ο Ρώσος πρόεδρος κρύβεται στο Κρεμλίνο για να μην κατηγορηθεί ούτε στο ελάχιστο για την πανδημία που εξαρχής στη Ρωσία παρουσιάστηκε ως όχι ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Στην προαναφερόμενη επίσκεψη του εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν απέφυγε να μιλήσει για «καραντίνα» και «περιορισμούς», ενώ μόλις η λίστα των κρουσμάτων στη χώρα άρχισε να μακραίνει και πολλές πόλεις της να βυθίζονται σε lockdown o ίδιος άρχισε να ελαχιστοποιεί τις δημόσιες εμφανίσεις του μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς.

Το χρήμα άλλωστε πολλοί μπορεί να μίσησαν αλλά ακόμα περισσότεροι τη μαύρη… δόξα, που αυτές τις μέρες ζουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον που αγνόησαν τον κορωνοϊό για τον βρουν μπροστά τους με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Οι αριθμοί των νεκρών, των κρουσμάτων και των ανέργων σε ΗΠΑ και Βρετανία απλά συγκλονίζουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του έχει αποφύγει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γεγονός που ο Economist αποδίδει σε μια ακόμη προσπάθεια του να μην πληγούν τα ποσοστά της δημοτικότητας του, επιλέγοντας να επέκτεινε τις «ημέρες μη εργασίας» ως το τέλος του Απριλίου.

Με δεδομένο ότι δεν έχει ανακοινώσει ούτε σχέδια υποστήριξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θέλει να μετακυλίσει την ευθύνη για τα δυσάρεστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Ρωσία στους τοπικούς κυβερνήτες, ένα περιφερειακό σύστημα εξουσίας που ο ίδιος διέλυσε συστηματικά τα τελευταία χρόνια για να συγκεντρώσει όλη τη δύναμη στα δικά του χέρια.

Οι ακραίες καταστάσεις όμως απαιτούν ακραία μέτρα και ο Ρώσος πατερούλης είναι αποφασισμένος να ζήσει για να κυβερνήσει τουλάχιστον μια ακόμα θητεία!

Πηγή: economist.com