Το vradini.gr επικοινωνεί με επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με πιθανούς νοσούντες από τον κορωνοϊό. Σε αυτό το ρεπορτάζ, μιλήσαμε με τον γιατρό κ. Παναγιώτη Αναστασόπουλο, ο οποίος μας περιέγραψε πώς επιβιώνουν εν μέσω πανδημίας οι κάτοικοι στον Βόλο.

Ο ειδικός ιατρός γενικής Ιατρικής, Παναγιώτης Αναστασόπουλος

Πώς είναι η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στον Βόλο; Τηρούν τα μέτρα ασφαλείας οι πολίτες;

-Οφείλω να ομολογήσω ότι στην περίοδο της γενικότερης καραντίνας  (lockdown) η κατάσταση στο Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή ήταν ελεγχόμενη. Ήμασταν από τις λίγες μεγαλουπόλεις με σχεδόν μηδενικά κρούσματα και λέω σχεδόν καθ’ ότι τα ελάχιστα διαπιστωμένα κρούσματα ήταν από πολίτες  που διέμεναν στο εξωτερικό. Η κατάσταση άλλαξε άρδην κατά την θερινή περίοδο λόγω της νεανικής επιπολαιότητας καθώς και του εισερχόμενου τουρισμού. Για ένα μικρό διάστημα είχαμε θετικά κρούσματα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Πλέον έχει επέλθει η γενικότερη συμμόρφωση και οι πολίτες στο μέγιστο βαθμό τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Χρειάζεται όμως υπομονή και συμμόρφωση ως ότου βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία και ανοσοποίηση (εμβολιασμός).

Πόσο άλλαξε η ζωή σας προσωπικά αλλά και επαγγελματικά με το ξέσπασμα της πανδημίας;

-Σε προσωπικό επίπεδο σίγουρα άλλαξε ο τρόπος προσέγγισης, ο απλός χαιρετισμός για παράδειγμα, μια απλή αγκαλιά αποτρέπεται πλέον. Στο επαγγελματικό επίπεδο αν εξαιρέσουμε τη χρήση μάσκας  η οποία για εμάς τους υγειονομικούς  είναι απλή καθημερινότητα , υπάρχει διαφορετική πλέον προσέγγιση στα εμπύρετα περιστατικά, τα οποία διαχωρίζονται σε ύποπτα και μη. Η διαχείριση έχει αλλάξει αρκετά και σε επίπεδο τηλε-ιατρικής ( η οποία αν θες την προσωπική μου άποψη δεν είναι πλήρης και σωστή άσκηση ιατρικής). Εμείς σαν ειδικοί γενικής ιατρικής βρεθήκαμε και θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή στη μάχη με τον κορωνοϊό με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου μας.

Έχει χρειαστεί να εξετάσετε ασθενείς που πιθανόν να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό;

-Έχω εξετάσει αρκετά ύποπτα κρούσματα, τα οποία ευτυχώς αποδείχθηκαν αρνητικά. Να συμπληρώσω όμως ότι οφείλουμε να συνομιλούμε και με το ιατρικό τμήμα του ΕΟΔΥΥ για ορθή καθοδήγηση. Δεν δρούμε αυτόνομα ως ιδιώτες ιατροί στα ύποπτα κρούσματα.

Ποια η γνώμη των δικών σας ασθενών αλλά και των πολιτών του Βόλου γενικά; Υπάρχουν αρνητές της πανδημίας στην πόλη;

-Ευτυχώς οι περισσότεροι ασθενείς έχουν συναίσθηση της κατάστασης και τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας. Είναι ευτυχώς ελάχιστοι οι αρνητές της πανδημίας. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν υπερβολική την χρήση μάσκας, άλλα ακόμα και αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι με τη χρήση μάσκας προλαμβάνουμε και άλλες ιώσεις.

Η κατάσταση πώς είναι στα νοσοκομεία της πόλης;

-Ένα νοσοκομείο υπάρχει στη πόλη του Βόλου το οποίο εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Μαγνησίας το οποίο δυστυχώς  ήταν υποστελεχωμένο και προ κορωνοϊού. Το νοσοκομείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Στο νοσοκομείο του Βόλου γίνονται δειγματοληψίες και αποστέλλονται στη Λάρισα. Ζητήθηκε από σύσσωμους τους βουλευτές του νομού μοριακός αναλυτής για να διενεργούνται τα τεστ άμεσα στο Βόλο. Να σημειωθεί εδώ ότι το Πανεπιστημιακό Λάρισας έχει επωμιστεί το βάρος ολόκληρης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ευτυχώς στην πόλη υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά θεραπευτήρια τα οποία διενεργούν τεστ και διαχειρίζονται ύποπτα περιστατικά αποσυμφορίζοντας το ήδη υποστελεχωμένο μας νοσοκομείο.

Ποια είναι η προσωπική σας ματιά για το θέμα του εμβολίου;

-Νομίζω ότι η ανοσοποίηση (εμβόλιο) θα είναι η αρχή για την υποχώρηση και οριστική αντιμετώπιση του ιού. Βέβαια πρέπει να εξαντληθούν όλοι οι έλεγχοι για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελετά εδώ και 6 περίπου χρόνια τους Ρετροϊούς (δλδ ιούς που το γενετικό τους υλικό δεν είναι το DNA  αλλά το RNA). Ο κορωνοϊός ανήκει στη κατηγορία των ρετροϊών, οπότε ευελπιστώ ότι θα έχουμε πιο άμεσα αποτελέσματα. Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. Πάντα όμως έχοντας εξασφαλίσει τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής του εμβολίου. Συστήνω υπομονή και προσοχή στη καθημερινότητά μας. Τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί αναμεσά μας οι οποίοι είναι και μεταδοτικοί. Προσέχουμε για να αποτρέψουμε διασπορά στις ευπαθείς ομάδες.