Βορίδης: Μπόνους απόδοσης στους δημόσιους υπαλλήλους

ο Μάκης Βορίδης αποκαλύπτει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ότι το σχέδιο που προωθεί, αναμένεται να εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και τονίζει πως θα προσδώσει νέο χαρακτήρα στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Μάλιστα, με χρηματικά και άλλων ειδών κίνητρα θα επιβραβεύει το Δημόσιο όσους υπαλλήλους του καταφέρνουν να φτάνουν στην επίτευξη συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων.

Η αναβάθμιση του Δημοσίου, έτσι ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες, είναι ο στόχος του υπουργού Εσωτερικών. 

Ο κ. Βορίδης μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» περιγράφει το σχέδιό του για το μέλλον του δημόσιου τομέα, ενώ επισημαίνει τα κίνητρα που θα δοθούν οικονομικά και άλλα, για την επιβράβευση των υπαλλήλων που εξυπηρετούν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. 

Ο κ. Μάκης Βορίδης επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν εκτός της ελληνικής επικράτειας, καθώς με τη στάση του στέρησε τη δυνατότητα απλοποίησης της όλης διαδικασίας. 

Κύριε υπουργέ, ποιο είναι το στοίχημα σας για τη μεταρρύθμιση που θέλετε να κάνετε στο Δημόσιο και στους εργαζόμενους, τους δημόσιους υπαλλήλους; Ποια είναι η καινοτομία που θέλετε να εισαγάγετε στο Δημόσιο;

«Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου στο υπουργείο Εσωτερικών, έχω θέσει ως βασικό μου στόχο την εξάλειψη της νοοτροπίας του εξισωτισμού και της απαξίωσης που επικρατεί στο δημόσιο τομέα. Η βασική μας επιδίωξη είναι να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο να μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη επιχείρηση, δελεαστική για τους εργαζόμενούς της, η οποία θα παράγει άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες. Η ίδια η συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, με στόχο τη μετεξέλιξή του σε έναν υγιή και παραγωγικό οργανισμό, συνιστά από μόνη της μία κορυφαία καινοτομία και μία τεράστια πρόκληση, την υλοποίηση της οποίας έχουμε ήδη θέσει σε κίνηση. Η βασική αλλαγή που προωθούμε είναι να προσδώσουμε στο Δημόσιο έναν πολιτοκεντρικό χαρακτήρα και να οικοδομήσουμε μία νοοτροπία παροχής ποιοτικών υπηρεσιών».

Προσλήψεις θα γίνουν στο Δημόσιο; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

«Προσλήψεις γίνονται με το υφιστάμενο σύστημα. Η ριζοσπαστική αλλαγή που εισάγει ο τελευταίος νόμος είναι η προκήρυξη ενός πανελλαδικού διαγωνισμού ο οποίος θα διεξαχθεί μέσω του ΑΣΕΠ. Στον συνολικό αριθμό των προσλήψεων που θα πραγματοποιηθούν με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ έχουμε συμπεριλάβει και τις πάγιες ανάγκες που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν από έκτακτο προσωπικό, ώστε το έκτακτο προσωπικό που θα προσληφθεί μελλοντικά, να καλύπτει μόνο τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν. Με τον τρόπο αυτό, εξορθολογίζουμε και επικαιροποιούμε το ζήτημα των προσλήψεων, αποσαφηνίζοντας τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου σε προσωπικό και επιτυγχάνουμε να τοποθετήσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, επιταχύνοντας παράλληλα σημαντικά τη σχετική διαδικασία».

Η Δημόσια Διοίκηση από τι έχει περισσότερο, σήμερα, ανάγκη;

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα δομημένο και ρεαλιστικό σχέδιο αναμόρφωσης του συνόλου της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έχουμε ήδη συγκροτήσει και θέσει σε εφαρμογή. Η μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, η εγκαθίδρυση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο, η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, η αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με στόχο να ενισχύσει την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι μόνο ορισμένα από τα κομμάτια που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού δημόσιου τομέα, που θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, στα πρότυπα των δυτικών ευρωπαϊκών κρατών.Είναι πιο κρίσιμο από ποτέ το ελληνικό Δημόσιο να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και εξαιτίας της πανδημίας, προκειμένου να μην αποτελέσει βαρίδι στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της πατρίδας μας και να εισέλθει στη νέα ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα απαραίτητα εργαλεία που του παρέχουμε, ώστε να απαλλαγεί οριστικά από παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Έχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων. Οι καλύτεροι υπάλληλοι θα αμείβονται περισσότερο; Θα δώσετε κίνητρα παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας;

«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα, που αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο της κυβερνήσεώς μας, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του. Δεν νοείται το ένα χωρίς το άλλο. Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού περνά μέσα από την ενίσχυση της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσής του, την ενδυνάμωση του συστήματος προσλήψεων, ώστε αυτό να καταστεί πιο ανταγωνιστικό και αδιάβλητο, την εγκαθίδρυση μίας νοοτροπίας αξιοκρατίας και διαφάνειας, και στην κατεύθυνση αυτή, ερχόμαστε να θεσμοθετήσουμε ένα σύστημα κινητροδότησης μέσω της επιβράβευσης των παραγωγικότερων εξ αυτών. Όπως προανέφερα, είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε το κλίμα εξισωτισμού που χρόνια τώρα ταλανίζει τη Δημόσια Διοίκηση και λειτουργεί εις βάρος των υπερ-αποδοτικών στελεχών της από τη μία, αλλά και εις βάρος του πολίτη από την άλλη. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε ένα σύστημα παροχής χρηματικών και άλλων κινήτρων για τους ευσυνείδητους και υπερ-εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους στη βάση επίτευξης συγκεκριμένης και προσυμφωνημένης κατά περίπτωση στοχοθεσίας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προσδώσει ένα νέο χαρακτήρα στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης εφάμιλλο της λειτουργίας μόας ιδιωτικής υγιούς επιχείρησης».

Κύριε υπουργέ, επικαλούμενος τη νομική σας ιδιότητα και με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και εγκληματικότητας που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ποια πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπισή του;

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος. Το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα διεθνές και διαχρονικό ζήτημα, η καταπολέμηση του οποίου απασχολεί έντονα όλες τις κυβερνήσεις και δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά χθες. Η κυβέρνησή μας έχει ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπισή του, και το ποσοστό εξιχνιάσεων εγκληματικών πράξεων που έχει να επιδείξει η Αστυνομία μας είναι ιδιαίτερο υψηλό. Ανέκαθεν έχω υπάρξει υποστηρικτής της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής των ποινών που επιβάλλονται για ειδεχθή εγκλήματα. Δυστυχώς, ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το δικαίωμα σε ποινικούς που είχαν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα να εκμεταλλευθούν τις ελαστικές προβλέψεις του, να βγουν από τη φυλακή, και σε αρκετές περιπτώσεις να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση ανενόχλητοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται ήδη προκειμένου να διορθώσει αυτά τα κενά και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα».

«Με την ψήφο των ομογενών ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ιδεοληψία του πάνω από το εθνικό συμφέρον»

Οι διατάξεις για τους Έλληνες ομογενείς που ζουν εκτός της Επικράτειας, να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, δεν πέρασε εξαιτίας της στάσης που κράτησε η αντιπολίτευση και δεν κατάφερε η κυβερνητική πλειοψηφία να συγκεντρώσει 200 ψήφους που χρειάζεται για να «περάσει» το νομοσχέδιο. Επομένως, στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, θα ψηφίζουν με το υπάρχον σύστημα ή σκοπεύετε να φέρετε κάτι άλλο προς διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό;

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να διορθώσει μία τεράστια ανισότητα στη βάση της διαρκούς και πάγιας θέσης της που έχει εκφραστεί προεκλογικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Δυστυχώς, με την ανεύθυνη και υποκριτική στάση των κομμάτων της Αριστεράς, και κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ιδεοληψία του και τις μικροκομματικές του σκοπιμότητες πάνω από το εθνικό συμφέρον, και αυτό τον καθιστά υπόλογο ενώπιον ολόκληρου του Ελληνισμού. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους απόδημους Έλληνες, αυτή είναι απολύτως λειτουργική και έχει ήδη αρχίσει να υποδέχεται τα αιτήματά τους. Σύντομα θα είναι έτοιμη και η σχετική ενημερωτική καμπάνια, προκειμένου να ενημερωθούν ενδελεχώς οι ομοεθνείς μας για την απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να συμμετάσχουν στην επόμενη εκλογική διαδικασία. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε όσο περισσότερους Έλληνες μπορούμε την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές εξελίξεις της κοινής μας πατρίδας».

«Μετά την πανδημία απαιτείται η συνεργασία όλων»

Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία χρειάζεται συνεννόηση, σχέδιο, πρόγραμμα συναίνεση. Υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, για την έναρξη μίας νέας περιόδου για τη χώρα;

«Όπως συντεταγμένα ενεργήσαμε για τη διαχείριση της πανδημίας, το ίδιο συντεταγμένα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη στρατηγική για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας. Η προσεκτική και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μέσα από την απελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η ενίσχυση των κλάδων που επλήγησαν, η εξασφάλιση και λελογισμένη αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, προκειμένου να πετύχουμε την ανασύνταξη της χώρας και να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι προκλήσεις είναι πολλές και γι’ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων μας ανεξαιρέτως, για να επαναφέρουμε την κανονικότητα και να ανατάξουμε τη λειτουργία του κράτους».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»