Την ιστορική απόφαση των Συνεταιριστικών Ενώσεων να ενώσουν τη φωνή τους κάτω από  την «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών» (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), που θα λειτουργήσει ως ένας ισχυρός κοινωνικός εταίρος και  αποκλειστικός συνομιλητής του Κράτους σε θέματα που άπτονται του συνεταιριστικού συμφέροντος, χαιρέτισε θερμά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Πιο αναλυτικά, ύστερα από μία πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ των συντονιστικών φορέων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, την οποία ενθάρρυνε και στήριξε προσωπικά ο υπουργός, ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συλλογή υπογραφών για το καταστατικό ίδρυσης της ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης  δεσμεύτηκε ότι η ΕΘ.Ε.Α.Σ. θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου με σκοπό την προώθηση του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας.

Οι σημαντικότεροι στόχοι της ΕΘ.Ε.Α.Σ. όπως έχουν τεθεί από την ίδια την Ένωση είναι, η διάδοση και η προώθηση της Συνεταιριστικής ιδέας και η ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.

Η συμμετοχή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.

Η ανάδειξη και ενδυνάμωση των συλλογικών δράσεων των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης της προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.

Επισημαίνεται ότι ήδη εκπροσωπούνται συνεταιρισμοί που έχουν άνω του 51% του συνολικού κύκλου εργασιών των Α.Σ. της χώρας, ποσοστό το οποίο ορίζεται από τον νόμο ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ΕΘΕΑΣ.

Με το προς υπογραφή καταστατικό καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης και επιπλέον ορίζεται η προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους εξής συμβαλλόμενους: 

Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers» Χρήστος Γιαννακάκης,, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Α.Π.Σ. Ιωαννίνων «Η Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος ΟΠΑΣ Πέλλας Γεώργιος Τσάτσας.

Επίσης πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς,

πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ» Σπύρος Αντωνόπουλος,

πρόεδρος Α.Σ Καλυβίων Νικόλαος Μηνάς, πρόεδρος Παναιγιάλειου ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος, και πρόεδρος ΑΕΣ Λακωνίας Νικόλαος Προκοβάκης.  

Η συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη συνιστά την υλοποίηση των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4673/20 που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών

για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών με στόχο την επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος κάτω από έναν ενιαίο και ισχυρό φορέα ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά έπειτα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών στον οποίο προχώρησε ο κ. Βορίδης

και με το οποίο τέθηκαν υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν με αξιώσεις στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά. .