Την πεποίθησή  ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της πατρίδας μας, εξέφρασε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη τοποθέτησή του  στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων.

«Η εξαγωγική καμπύλη σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως κεράσια και πορτοκάλια, παρουσίασε  εντυπωσιακή πορεία, εξέλιξη η οποία  συνδέθηκε με τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας», είπε ο κ. Βορίδης,

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε  ειδική μνεία στην αυξητική καμπύλη των πορτοκαλιών, αποδίδοντας την τάση αυτή στην ανάγκη των καταναλωτών να στραφούν σε αγαθά που προστατεύουν και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ίδιος,  τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που αναζητούν οι καταναλωτές, αναφέροντας συγκεκριμένα την τυποποίηση των προϊόντων, την αύξηση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τον προσδιορισμό της ιχνηλασιμότητάς τους.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βορίδης σε άλλο σημείο της ομιλίας του και κατά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, παρατήρησε πως το ισοζύγιο φρούτων με τη Γερμανία εμφανίζει διαχρονικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, συνεισφέροντας 93 εκατ. ευρώ μέσω των εξαγωγών έναντι 609 χιλιάδων ευρώ εισαγωγών από τη Γερμανία.

Για να  προσθέσει  ότι το 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 13,3%, αναφέροντας παράλληλα τα κεράσια, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα και τα καρπούζια ως τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα προς τη Γερμανία.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, σημείωσε πως το 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων άγγιξε τα 2,6 δις. ευρώ, το 2019 έκλεισε με έλλειμμα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτίμησε ότι θα κλείσει στα 200 εκατ. ευρώ.

Για να συμπληρώσει  πάντως πως αυτή η εξέλιξη δεν μειώνει τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης και του υπουργείου να καταστεί η αγροτική παραγωγή καθαρός συνεισφορέας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.  

Αναφορικά με το ευρύτατο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Γερμανοί καταναλωτές για την υγιεινή διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς έχει γίνει εμφανής η προτίμησή τους στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.

Ολοκληρώνοντας,  ο κ. Βορίδης εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας και στην εμπέδωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, έδωσε τα συγχαρητήριά του προς τον υπουργό για τη σημαντική στήριξη που παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη της αστείρευτης δύναμης του Έλληνα παραγωγού.