Βουλγαρία: Απεβίωσε η γηραιότερη ηθοποιός στον κόσμο | stoyana

Η ηθοποιός Στογιάνκα Μουτάφοβα, η οποία διέπρεπε στο χιουμοριστικό ρεπερτόριο και δήλωνε ότι είναι “η γηραιότερη εν ενεργεία ηθοποιός στον κόσμο” πέθανε σήμερα σε ηλικία 97 ετών, έπειτα από 70 χρόνια σταδιοδρομίας στο σανίδι και στη μεγάλη οθόνη, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

O θρύλος του βουλγαρικού θεάτρου και κινηματογράφου πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 100 θεατρικά έργα και σε 30 ταινίες.

Γεννήθηκε στη Σόφια στις 2 Φεβρουαρίου του 1922. Με την ευκαιρία των 90ών γενεθλίων της, αυτό το λατρεμένο εθνικό μνημείο στη Σόφια είχε παρουσιάσει το θεατρικό έργο “Κυρία Φυσική Καταστροφή” παίζοντας καθημένη και όρθια, όπου στηριζόταν σε μαγκούρα για να συνεχίσει.

Ο ρόλος αυτός που ήταν ένας από τους γνωστότερούς της και πιο αγαπημένους, τής χάρισε το προσωνυμιο “Κυρία Φυσική Καταστροφή”.

“Κυρία Φυσική Καταστροφή” είναι επίσης ο τίτλος της βιογραφίας που έγραψε για την Μουτάφοβα η κόρη της

Στα 94 χρόνια της, η ακούραστη ηθοποιός άρχισε μια φιλόδοξη περιοδεία στη Bόρεια Αμερική και την Ευρώπη παίζοντας θέατρο στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Βρετανία, με στόχο και να συναντήσει Βούλγαρους του εξωτερικού.

“Έχω μια ιδιοσυγκρασία αλητόβιου” έλεγε ειρωνικά στην αυτοβιογραφία της. “Ποτέ δεν κουράστηκα να παίζω. Εγώ, ζω για το θέατρο”.

Σήμερα, το εθνικό κοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της. “Η Στογιάνκα Μουτάφοβα αποτελεί από μόνη της χρυσή εποχή του βουλγάρικου θεάτρου”, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ.