Βούτσιτς: «Η Σερβία θα υποστηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας» | 1

Με δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τόνισε πως η Σερβία θα υποστηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα είπε:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και για τα θερμά λόγια σας. Η Ελλάδα και η Σερβία ήταν πάντοτε φιλικές χώρες, είναι και σήμερα και η δουλειά μας είναι να γίνουμε ακόμη καλύτεροι φίλοι στο μέλλον, να γίνουν οι σχέσεις μας ακόμη πιο στενές. Ο Ελληνικός και ο Σερβικός Λαός για πολλούς αιώνες μοιράζονταν την κοινή μοίρα και όταν διανύαμε πολύ δύσκολες συνθήκες ήμασταν πάντοτε δυνατοί και ενωμένοι.

Σήμερα έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Και όταν μιλάμε για τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας θεωρώ ότι έχουμε ξεκινήσει ξανά να ανεβάζουμε τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών μας, η ανταλλαγή των υπηρεσιών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι Σέρβοι έρχονται ως τουρίστες στην Ελλάδα αλλά και πολλοί Έλληνες στην Σερβία. Ταυτόχρονα, στον πολιτικό τομέα υποστηρίζουμε η μία χώρα την άλλη σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και σε πολυμερείς και σε διμερείς Συναντήσεις. Και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Η Σερβία θα υποστηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Εμείς έχουμε υπογράψει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης και θα υποστηρίζουμε πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η στάση μας αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη και στο μέλλον.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή μας πορεία είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας παρέχει η Ελλάδα. Γνωρίζουμε ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν και ισχύουν για την χώρα μας. Κάποιες φορές μας ομιλούν για την κυριαρχία του δικαίου, κατανοούμε αυτά που λένε, κάνουμε πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι πολύ σημαντικό για μας να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην χώρα μας και να ολοκληρωθούν, να ζήσουμε στην δημοκρατία ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματικό δίκαιο και να αισθάνονται οι άνθρωποι ελεύθεροι, να ξέρουν ότι ανήκουν στην κοινωνία των καλύτερων. Και είμαστε βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατανοήσει την Σερβία.

Σας ευχαριστώ, Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε, επειδή πάντοτε, καθ’όλη την διάρκεια της θητείας σας, φροντίζετε ιδιαίτερα το συμφέρον της Σερβίας και την δημιουργία πολύ στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή μου αυτή όπως και η δική σας επίσκεψη το 2017 θα δώσει νέα κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Σήμερα θα συναντηθώ με τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εργάζονται στην Σερβία, ελπίζω ότι θα προσελκύσουμε και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να έρθουν στην Σερβία και να ανοίξουν επιχειρήσεις. Σε σχέση με την μεγάλη κρίση του 2008 οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται λιγότερο τώρα στην χώρα μας και θα θέλαμε να έρθουν όλο και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες στη Σερβία.

Για μιαν ακόμη φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη που μας παρέχετε και την βοήθεια και θα πρέπει πάντοτε να υπολογίζετε την αγάπη, την φιλία και την υποστήριξη που θα σας παρέχουμε και εμείς. Εμείς υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε διάφορες πρωτοβουλίες σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα συνδεθούμε με σιδηρόδρομο, ώστε να έχουμε σιδηροδρομικό άξονα από την Βουδαπέστη μέχρι τον Πειραιά, ο οποίος θα αποτελέσει μια επιβεβαίωση της καλής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Για μια φορά ακόμη θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί μου έχετε εξηγήσει την στάση σας όσον αφορά την τελευταία κρίση που αφορά την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας. Η Σερβία θα υποστηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ισχύει και για την Κύπρο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία σας.-