Εξαιτίας του Brexit, τα δίδακτρα που θα καταβάλουν από το 2021 οι Ευρωπαίοι φοιτητές στη Βρετανία θα είναι αυξημένα. Η αύξηση που αναμένεται στα δίδακτρα υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου €5.000 – €6.000.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, Μισέλ Ντόνλαν, οι νέοι φοιτητές δεν θα απολαμβάνουν πια το ίδιο καθεστώς με τους Βρετανούς φοιτητές ούτε στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων.

Σημειώνεται ότι οι ευνοϊκοί όροι στο ύψος των διδάκτρων και στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων εξακολουθούν να ισχύουν για τους φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν ήδη στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας και για όσους θα πάνε για σπουδές τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών Συμβούλων, Άδωνις Αμερικάνος, ανέφερε: «Ήταν κάτι τα οποίο θα ερχόταν μια μέρα απλώς ήρθε νωρίτερα και μας έπιασε απροετοίμαστους».

Πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση έγινε για στρατηγικούς λόγους.

«Θα επηρεάσει αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε την τελική μορφή που θα έχουμε τον Σεπτέμβριο του 2021.Υπήρξε αντίδραση από τα Πανεπιστήμια για να μην βγει αυτή η ανακοίνωση που αφορά μόνο την Αγγλία, όχι την Ουαλία ούτε την Σκωτία. Μας έχουν πει μέσω της ανακοίνωσης ότι δεν θα δικαιούμαστε τον ύψος των διδάκτρων που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα οι Βρετανοί. Ακόμα δεν μας έχει διευκρινιστεί αν θα έχουμε ιδιαίτερο καθεστώς ως χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλοί στρατιώτες νιώθουν αδικημένοι που τον Σεπτέμβριο του 2020 θα πρέπει να καταταγούν στον στρατό. Είναι κάτι το οποίο συζητείται από τους γονείς φοιτητών».