Βρετανία: Άνευ προηγουμένου η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω κορωνοϊού

Στη Βρετανία πρόσφατα καταγράφηκαν σοκαριστικές εικόνες συνωστισμού, με τους Βρετανούς χώρις κανένα μέτρο προφύλαξης να κατακλύζουν τους εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Μπόρις Τζόνσον να επιβάλλει νέο lockdown αλλα και τα κρούσματα του κορωνοϊού να πολλαπλασιαστούν. Μάλιστα, τα νοσοκομεία σε όλοκληρη τη χώρα δέχονται απίστευτη πίεση και ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών εκφράζουν τις ανησυχίες του για την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ η ένωση γιατρών ζητάει επειγόντως εθελοντές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 41.385 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό σε μια ημέρα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπέρασε ακόμη και το ρεκόρ του πρώτου κύματος. Στις 28 Δεκεμβρίου, 20.426 ασθενείς νοσηλευόταν, έναντι 18.974 στις 12 Απριλίου, που ήταν και το ρεκόρ του πρώτου κύματος. Έντονες πιέσεις αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σε Ουαλία και Σκωτία.

Ειδικοί ζητούν νέους εθνικούς περιορισμούς για να προλάβουν μια «καταστροφή» στην αρχή του 2021. Ο καθηγητής Άντριου Χέιγουορντ του University College London δήλωσε στο Today: «Μπαίνουμε σε μία πολύ επικίνδυνη φάση της πανδημίας και χρειάζεται να είμαστε αποφασιστικοί και να πάρουμε πρόωρα μέτρα για αν προλάβουμε μία καταστροφή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 50% σημαίνει ότι τα επίπεδα περιορισμών που λειτουργούσαν δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα πιο αυστηρά απ’ αυτά που προβλέπονται στην κλίμακα 4.