Η βρετανική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή έναν νέο μηχανισμό προκειμένου να τιμωρεί παραβάσεις και παραβιάσεις που αφορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων ανά τον κόσμο, και με βάση αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε σήμερα (06/07) την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 49 προσώπων και οργανισμών.

Σε αυτήν τη μαύρη λίστα των προσώπων και των εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 25 Ρώσοι και 20 Σαουδάραβες.

Οι Ρώσοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην κακομεταχείριση και τον θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2009 ενώ οι Σαουδάραβες είναι ύποπτοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξήγησε ότι οι πρώτες κυρώσεις «θα αφορούν εκείνα τα άτομα που εμπλέκονται στα βασανιστήρια και τη δολοφονία του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, του δικηγόρου ο οποίος αποκάλυψε τη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην ιστορία της Ρωσίας».

Πρόσθεσε ότι στη μαύρη λίστα θα περιληφθούν και οι υπεύθυνοι «για τη στυγνή δολοφονία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».