Το έγγραφο που εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους η Βρετανία θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, μετά το Brexit, δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση, ώστε να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της με βάση την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

Καθιστά σαφές ότι προτεραιότητα της βρετανικής Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η διατήρηση των οφελών της Συμφωνίας του Μπέλφαστ, ενώ παρουσιάζει τέσσερις βασικές δεσμεύσεις που θα ενισχύουν την προσέγγιση της Βρετανίας στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

Με βάση τις τέσσερις δεσμεύσεις, οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση με την υπόλοιπη βρετανική αγορά.

Αυτό θα διασφαλίζεται μέσω νομοθεσίας που θα έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα υπάρχουν δασμοί για τα αγαθά που θα κινούνται και θα παραμένουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι νέες τελωνειακές υποδομές και οι διαδικασίες για τα αγαθά που θα κινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία θα διατηρηθούν στα απολύτως απαραίτητα, δεν θα υπάρξουν καινούργιες, ώστε να προστατευτεί η ομαλή λειτουργία στην εσωτερική αγορά του Η.Β. Τέλος, οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα επωφελούνται από τις νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θα συνάψει η Βρετανία με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο θα παραμείνει σε ισχύ όσο το επιθυμούν οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι θεσμοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την παράταση της ισχύος του, μέσω κοινά αποδεκτής ψηφοφορίας που θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024.

Ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μάικλ Γκοβ, σε τοποθέτησή του στη Βουλή, αναφέρθηκε στις τέσσερις δεσμεύσεις, και διαβεβαίωσε ότι θα γίνονται έλεγχοι σε ζώα και τρόφιμα που θα εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να διατηρηθεί η απαραίτητη ασφάλεια.

Εξήγησε ότι οι επιθεωρήσεις θα γίνονται σε σημεία των συνόρων όπως το λιμάνι του Μπέλφαστ, το διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ και το αεροδρόμιο της πόλης του Μπέλφαστ, καθώς και στο λιμάνι Γουάρενποϊντ της Βόρειας Ιρλανδίας. Επέκταση υποδομών θα γίνει σε κάποια από αυτά τα σημεία ελέγχων, ενώ το βόρειο λιμάνι του Λέιρν, όπου ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι, θα καταστεί το βασικό σημείο εισόδου για ζώα, μετά το Brexit.

Μετά την ανακοίνωση των δεσμεύσεων, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με τις ξεχωριστές τελωνειακές ρυθμίσεις, καλωσόρισε την τοποθέτηση του Μάικλ Γκοβ και τους τρόπους με τους οποίους το Λονδίνο σκοπεύει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ