Το λείψανο ενός προϊστορικού κυνηγού 3.000 ετών αποτελεί σύμφωνα τους ειδικούς, την παλαιότερη υπόθεση επίθεσης καρχαρία σε άνθρωπο.

Ερευνώντας τις συνθήκες θανάτου αυτού του άνδρα, η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναδημιούργησε το χρονικό των γεγονότων χρησιμοποιώντας την αρχαιολογική επιστήμη και ιατροδικαστικές τεχνικές. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Archeological Science, με τους ερευνητές Alyssa White και Rick Schulting να προσπαθούν να διερευνήσουν τους πιθανούς λόγους για τα πάνω από 790 τραύματα στο σώμα του. Όπως είπαν, στην αρχή σοκαρίστηκαν όταν είδαν ένα τόσο μεγάλο αριθμό τραυμάτων στο σώμα του. Τα περισσότεροι τραύματα καταγράφονται στα χέρια, τα πόδια, το στήθος και την κοιλιά και της κοιλιάς.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λίγες αρχαιολογικές περιπτώσεις αναφερόμενων επιθέσεων από καρχαρίες, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με εμπειρογνώμονες ειδικούς στους καρχαρίες και επιχείρησαν να κάνουν την αναπαράσταση μιας πιθανής επίθεσης.

Βρέθηκε το αρχαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία - Έχει 790  τραύματα

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σορός ανήκει σε έναν άνθρωπο που πέθανε πριν από 3000 χρόνια, μεταξύ του 1370 και του 1010 π.Χ. Η κατανομή των τραυμάτων στο σώμα υποδεικνύει την πιθανότητα ότι το θύμα ήταν ζωντανό όταν συνέβη η επίθεση. Τα αποτελέσματα της αναπαράστασης έδειξαν επίσης ότι το σώμα αυτού του άνδρα ανακαλύφθηκε σύντομα μετά την επίθεση και στη συνέχεια θάφτηκε σε νεκροταφείο. Το ανασκαφικό αρχείο των λειψάνων δείχνει επίσης ότι το δεξί του πόδι έλειπε και το αριστερό πόδι τοποθετήθηκε στην κορυφή του σώματός του σε ανεστραμμένη θέση.

Όλα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο άντρας ήταν θύμα μιας επίθεσης στον καρχαρία – το παλαιότερο γνωστό μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές εικάζουν πως ο άνθρωπος αυτός ενδεχομένως ψάρευε με τους συντρόφους του εκείνη τη στιγμή, καθώς το σώμα του ανακτήθηκε γρήγορα μετά την επίθεση ενώ τα σημάδια των δοντιών υποδηλώνουν ότι δέχθηκε επίθεση από λευκό καρχαρία.

Πηγή: CNN