Ο Γιάννης Βρούτσης γνωστοποίησε σήμερα, μιλώντας στη συχνότητα του Mega, ότι τον Μάιο του 2020 δημιουργήθηκαν 30 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε, ότι όχι μόνο αναχαιτίστηκαν οι απολύσεις αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης. Όπως εξήγησε, οι θέσεις αυτές αφορούν τομείς που επαναλειτουργούν στην οικονομία και αποτελούν συνδυασμό πλήρους και μερικής απασχόλησης.

«Αποτρέψαμε το πρώτο κύμα απολύσεων. Παρότι μέχρι τις 18 Μαρτίου υπήρξαν 41.205 απολύσεις, με τον «φράχτη» των ΠΝΠ προστατεύτηκαν οι θέσεις εργασίας. Έτσι, τον Απρίλιο είχαμε θετικό ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας, ενώ Μάιο, έχουμε ξεπεράσει τις 30.000 θέσεις εργασίας».

Στη συνέχεια τόνισε, ότι τους τρεις μήνες του lockdown χάθηκαν νέες θέσεις που θα προέκυπταν στον τουρισμό και τον επισιτισμό ενώ όσον αφορά την ανεργία, υπήρξε αποκλιμάκωση κατά 2,4% το Φεβρουάριο, συγκριτικά με την ίδια εποχή το 2019, κάτι όμως που δε θα συνεχιστεί λόγω της κρίσης. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Προστασία εργαζομένων

Σχετικά με την προστασία των εργαζομένων, ο Υπουργός Εργασίας σχολίασε, ότι από τις 15/6 καταργείται η διάταξη για την εκ περιτροπής εργασία και η «Εργάνη» επιστρέφει στην κανονική της διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, όλες οι διαδικασίες για ωράρια και σχέσεις εργασίας θα πρέπει να προαναγγέλονται και πάλι.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση της εργασίας και όχι της ανεργίας με επιδόματα.

«Οσες επιχειρήσεις επλήγη πάνω από το 20% του τζίρου τους, σε όλους τους κλάδους, θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό σε ευέλικτο ωράριο. Όμως η οποιαδήποτε απώλεια του μισθού του εργαζομένου, θα συμπληρώνεται από την πολιτεία, η οποία θα βάζει ένα 60%. Μαζί με φόρους και εισφορές, η στήριξη της πολιτείας θα ανέρχεται από το 83% έως το 100%.

Η εν λόγω διάταξη θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου. Είναι δύσκολη κατάσταση, ενώ το αποτέλεσμα της πανδημίας, θα αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία και ύφεση στην εργασία. Όμως θα προστατέψουμε κάθε εργαζόμενο και τις θέσεις εργασίας».