Αισιόδοξος για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι ο Γιάννης Βρούτσης.

Μάλιστα, ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το νέο ασφαλιστικό θα ψηφιζόταν όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον «ήμασταν απελευθερωμένοι από τις κομματικές μας αναφορές».

Όσον αφορά στην προοπτική του υπό ψήφιση νόμου, είπε: «Η αρχιτεκτονική δομή του συστήματος έχει βασικό πυλώνα τη βασική και ανταποδοτική σύνταξη. Ποιος θα τολμήσει αύριο να το αλλάξει; Σε αυτό, το πολιτικό σύστημα είναι ενωμένο».

Ενώ συνέχισε, λέγοντας: «Αυτά που ήταν σωστά στον νόμο Κατρούγκαλου δεν τα άλλαξα. Ο νόμος Κατρούγκαλου υπολογίζει τον συντάξιμο μισθό με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου. Ήταν σωστό; Ναι. Δεν το άλλαξα. Υπάρχει κάποιος που θα το αλλάξει; Όχι.

Το ζήτημα που αφορά τους συντελεστές αναπλήρωσης, αυτοί που φέρνουμε εμείς έχει και την ιδεολογική μας αντίληψη ότι το σύστημα πρέπει να είναι ελκυστικό και ανταποδοτικό.

Γι’ αυτό το αυξάνουμε για μετά τα 30 χρόνια. Είπε κάποιο από τα τρία κόμματα ότι θα αλλάξει την ανταποδοτικότητα; Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την κατάργηση των κλάσεων. Υπάρχει κάποιος που θα το αλλάξει; Ούτε ένας.

Διότι θα βρει την αντίσταση όλου του κόσμου, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών.

Η ενοποίηση, που ξεκίνησε από την κ. Πετραλιά, βρήκε όλους απέναντι όλους. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το βήμα της διοικητικής ενοποίησης δεν αντέδρασε.

Σήμερα ενοποιούμε όλους τους εναπομείναντες φορείς. Υπάρχει κάποιος που λέει ότι θα (ξανά-) κατακερματίσει στο ασφαλιστικό σύστημα; Μόνο ένας φορέας θα υπάρχει πλέον, ο η-ΕΦΚΑ.

Πιστεύετε ότι θα ξανά έρθει Υπουργός Εργασίας στη Βουλή και θα φέρει ασφαλιστικό χωρίς αναλογιστική μελέτη και χωρίς μελέτη επάρκειας συντάξεων, που απαίτησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας; Όχι. Και αυτό μας ενώνει.

Ο κ. Βρούτσης κατέληξε: Όποιος Υπουργός Εργασίας στο μέλλον, για την όποια αλλαγή που “γαλαντόμα” θα θέλει να κάνει, θα πρέπει να δικαιολογεί στη βάση της αναλογιστικής μελέτης, την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ποιος θα μοιράζει αυξημένες συντάξεις, όταν θα εκτινάσσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Κανένας. Τελικά, εάν αφαιρέσουμε τις κομματικές μας αναφορές, το νομοσχέδιο αυτό ενώνει και ήρθε για να μείνει».