Μια φωτογραφία «αγάπης και συμπόνιας» που απεικονίζει μια ηλικιωμένη γυναίκα να δέχεται την αγκαλιά μιας νεώτερης νοσοκόμας με τη βοήθεια ενός πλαστικού καλύμματος για την προστασία τους από τον κορωνοϊό κέρδισε το κορυφαίο βραβείο για την φωτογραφία της χρονιάς (Photo of the Year 2021) στον διαγωνισμό του World Press Photo.

Η επιλογή μιας φωτογραφίας που αντιπροσωπεύει πόσο άλλαξε η ζωή όλων τον ενάμισι χρόνο της πάλης με τον κορωνοϊό, που ήδη έχει στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 3 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ήταν μονόδρομος για την κριτική επιτροπή του βραβείου. Με τίτλο «Η Πρώτη Αγκαλιά» η φωτογραφία που τράβηξε τον Αύγουστο του 2020 ο Δανός φωτογράφος Μαντς Νίσεν, απαθανάτισε την πρώτη αγκαλιά μετά από πέντε μήνες μιας 85χρονης τρόφιμης σε γηροκομείο του Σάο Πάολο και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του World Press Photo.

85-year-old Rosa Luzia Lunardi is embraced by nurse Adriana Silva da Costa Souza. The first hug she receives in five months.

Σε απομόνωση για καιρό εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η ηλικιωμένη γυναίκα κατάφερε να αγκαλιάσει μια νοσοκόμα με τη βοήθεια ενός πλαστικού προστατευτικού καλύμματος για την αποτροπή μετάδοσης της Covid-19. «Αυτή η εμβληματική εικόνα της Covid-19 τιμά την πιο έκτακτη στιγμή της ζωής μας, παντού», δήλωσε ο Κέβιν Γουάι Λι, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Για τον τελευταίο, η φωτογραφία, που καταγράφει τόσο την «τρωτότητα, τον χωρισμό και την επιβίωση», είναι επίσης ένα σύμβολο «ελπίδας».
«Για μένα, είναι μια ιστορία ελπίδας και αγάπης μέσα στις πιο δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Νίσεν, φωτογράφος για τη δανέζικη εφημερίδα Politiken, η οποία κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Γενικές ειδήσεις» χάρη στην φωτογραφία αυτή. Με έδρα την Κοπεγχάγη, ο Δανός φωτογράφος είχε κερδίσει και το βραβείο του World Press Photo για την Φωτογραφία της Χρονιάς το 2015 με την φωτογραφία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στη Ρωσία.

Πηγή: france24.com