Ο Ιρανός πρέσβης στην Άγκυρα, Μοχάμαντ Φαραζμάντ, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να απαντήσει στα σχόλια του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ σχετικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη αφού ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, απήγγειλε ένα ποίημα που η Τεχεράνη θεωρεί «αποσχιστικό».

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Μπακού στις 10 Δεκεμβρίου και έχουν πυροδοτήσει την οργή της Τεχεράνης που εξέδωσε και διάβημα διαμαρτυρίας.

Ο Ζαρίφ επέκρινε την ομιλία Ερντογάν, αναφέροντας: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν ενημερώθηκε ότι (σ.σ. τα όσα είπε) αναφέρονται σε βίαια απόσχιση περιοχών βόρεια του Άρας από το Ιράν. Δεν κατάλαβε ότι υπονομεύει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος πρόεδρος «δεν ενημερώθηκε» ότι διάβαζε στίχους που υπονομεύουν την «κυριαρχία» του Αζερμπαϊτζάν και σύμφωνα με το ΥΠΕΞ , το ποίημα θα μπορούσε να προκαλέσει αποσχισμό μεταξύ της αζερικής μειονότητας του Ιράν.

Το ποίημα που είπε Ερντογάν αναφέρεται σε αυτό που οι Ιρανοί Αζερικοί αποκαλούν διαχωρισμό του Ιράν του Αζερμπαϊτζάν, μιας περιοχής στο βορειοδυτικό Ιράν, από τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν από τον ποταμό Αρας.

Από την άλλη, η Άγκυρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια της Τεχεράνης και κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη να απαντήσει στο θέμα.