Ξαναζωντανεύουν πέντε ιστορικά περιφερειακά μουσεία

Τα μουσεία, οι χώροι που στεγάζουν τις ζωντανές αναμνήσεις και την Ιστορία του εκάστοτε τόπου της πατρίδας μας, αποτελούν εστίες Πολιτισμού, χώρους προβολής, αλλά και πηγή γνώσης της Ελλάδας. Σε μία εποχή που στερηθήκαμε τους τόπους Πολιτισμού, έρχεται ένα νέο που θα ευχαριστήσει τους λάτρεις της αρχαίας και νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας, προσθέτοντας νέους «πνεύμονες» μάθησης στη χώρα.

Πέντε Περιφέρειες της χώρας θα αποκτήσουν νέα ή αναβαθμισμένα μουσεία τα επόμενα χρόνια, μετά τη θετική γνωμοδότηση του κτιριολογικού προγράμματος από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι περιοχές που θα αποκτήσουν νέες μουσειακές δομές είναι η Σπάρτη, η Ερμιόνη, το Θυρρειό, η Χίος και τα Τρίκαλα. Με αυτό τον τρόπο, οι εν λόγω περιοχές αναμένεται να γίνουν πόλοι έλξης και για πολιτιστικούς λόγους, σε εντόπιους και, φυσικά, σε επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας.

Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

Το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπέγραψαν σύμβαση δωρεάς ύψους 4.550.000 ευρώ για τη δαπάνη του έργου που αφορά εργασίες αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, αλλά και του χώρου που το περιβάλλει.

Ο πλούτος της σπαρτιατικής Ιστορίας θα αναδειχθεί όπως του αξίζει, ενώ η περιοχή θα αναβαθμιστεί και πολιτιστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως στις επτά αίθουσες του Μουσείου, λόγω έλλειψης χώρου εκτίθεται μικρό μέρος των ευρημάτων, και γι’ αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, στο οικόπεδο του ΧΥΜΟΦΙΞ.

Η ώρα της Ερμιόνης

Από το 1932 έως το 1999 το κτίριο όπου θα γίνει το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερμιόνης λειτουργούσε ως σχολείο, για να γίνει από τότε έως και το 2010, το Δημαρχείο της περιοχής. Έκτοτε, έως και σήμερα, το ιστορικό αυτό σημείο εκτελεί χρέη ΚΕΠ, Λιμενικού Ταμείου και στεγάζει, επίσης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το ιστορικό, πλέον, κτίριο αναμένεται να γίνει μουσείο προβολής και ανάδειξης της Ιστορίας της πόλης, ενώ εκεί θα εκθέτονται αρχαία αντικείμενα που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. Παράλληλα, θα υπάρχει και πληροφόρηση αναφορικά με την Ιστορία της περιοχής, μέσω ψηφιακών εφαρμογών.

Με σεβασμό στην Ιστορία

Το 1965, οι αρχιτέκτονες Σουζάνα Αντωνακάκη, Δημήτρης Αντωνακάκης και Ελένη Δεσύλλα κέρδισαν το πρώτο βραβείο για το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου, σε Πανελλήνιο Αρχαιολογικό Διαγωνισμό. Το κτίριο θεωρήθηκε πρότυπο, και από τότε η μελέτη των αρχιτεκτόνων έχει φιλοξενηθεί σε πολλά ελληνικά και ξένα βιβλία, καθώς και σε αμέτρητα περιοδικά.

Με το πέρασμα του χρόνου, το υπέροχο αυτό κτίριο αλλοιώθηκε, και έτσι ο στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να το αναβαθμίσει ενεργειακά, να το επεκτείνει σε χώρους και να αποκαταστήσει τις παλιές «διαμορφώσεις», πάντα με σεβασμό στον πρωτότυπο σχεδιασμό.

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης, ο πρώτος μελετητής του κτιρίου, είναι εκείνος που μελετά τον τρόπο εκπόνησης των εργασιών και στόχος είναι να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του 2022.

Επεκτείνεται το μουσείο Θυρρείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου είναι το μοναδικό της Ακαρνανίας και βρίσκεται ανάμεσα στα τρία της Αιτωλοακαρνανίας. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και στεγάζεται στη βόρεια είσοδο της κοινότητας και περί τα 12 χιλιόμετρα μακριά από τη Βόνιτσα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας προβλέπει το διπλασιασμό του εμβαδού, αλλά και την υπόγεια επέκτασή του, η οποία θα βοηθήσει στο να εκτεθούν τα πιο σημαντικά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου του Θυρρείου. Ανάμεσα στα ευρήματα βρίσκεται, μάλιστα, και η επιγραφή της συνθήκης Αιτωλών και Ρωμαίων το 212 π.Χ.

Πολιτιστικός πυρήνας

Από τη μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Πούλιου αναμένεται να προκύψει και το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, το οποίο θα αποτελεί μουσειακό πυρήνα της πόλης, στην οποία θα ενταχθεί και το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας. Το κτίριο που θα στεγάζει το νέο Διαχρονικό Μουσείο της πόλης θα αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και τρεις ακόμα στάθμες εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Όπως αναφέρεται στο κτιριολογικό πρόγραμμα, στο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, θα εκτίθεται ολόκληρη η Ιστορία των Τρικάλων, από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»