Ξεχείλισε η Μόρια | 4911164 3 scaled

Πέρα από κάθε όριο έχει φτάσει η κατάσταση στην Μόρια, καθώς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης φιλοξενεί 18.290 άτομα.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, που αποδεικνύει ότι το προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε φαύλο κύκλο και που καταγράφεται σε μία χρονική περίοδο που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός κεντρικού σχεδιασμού που έχει στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών.

Ειδικά για τον καταυλισμό της Μόριας, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει το σταδιακό κλείσιμο του και την αντικατάσταση του με μία δομή κλειστού τύπου, χωρητικότητας 5.000 ατόμων.

Νούμερο που με τα σημερινά δεδομένα και την αδιάκοπη ροή προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας, μοιάζει εξαιρετικά μικρό.     

Ενδεικτικό της αυξητικής τάσης των ροών είναι ότι η καταγραφή της 26ης Σεπτεμβρίου έδειξε ότι στην Μόρια φιλοξενούταν 12.503 άτομα ενώ σε αυτή που έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου ο «πληθυσμός» του hot spot είχε ανέβει στις 14.150 άτομα για να φτάσει πλέον


Αντιδράσεις στα νησιά

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσεπίλυτη εξίσωση καθώς ο αριθμός Χ που αφορά τις αφίξεις στα νησιά, παραμένει άγνωστος. Αυτόουσιαστικά ακυρώνει την προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών, καθώς οι συνεχιζόμενες προωθήσεις προς την ενδοχώρα, παραμένουν μικρότερες από τις αφίξεις.

Ξεχείλισε η Μόρια | b26d5894695756c44f9db59410152d7d

Την ίδια ώρα προβλήματα υπάρχουν και με το σχέδιο αντικατάστασης των hot spot που υπάρχουν στο Β. Αιγαίο με κλειστές δομές.

Χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής  υιοθέτησε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, με τις οποίες απέρριπταν την δημιουργία κλειστών δομών και ζητούσαν  την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.