Ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, της πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό τον Απρίλιο, αλλά και των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους, χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα, για να εδραιώσει το περιεχόμενο των προκλήσεων.

Ήδη προχθές στον πολύ γνωστό τηλεοπτικό σταθμό CNNΤurk βγήκαν αναλυτές και απειλούσαν ότι σε λίγες μέρες τα τουρκικά στρατεύματα θα έχουν φτάσει στη…Θεσσαλονίκη. 

Παράλληλα ένας άλλος αναλυτής, πρώην αξιωματικός και νυν καθηγητής σε…πανεπιστήμιο, εκφράζει ανησυχίες για την παρουσία των ΗΠΑ στην Θράκη και τη στενή συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον στον στρατιωτικό τομέα, και δηλώνει πως δεν τα θεωρεί απειλή για την Τουρκία, η οποία μπορεί να … «καταλάβει» τα νησιά του Αιγαίου σ’ ένα βράδυ. 

«Τώρα αν με ρωτάτε αν το αντιλαμβάνομαι αυτό σαν μια συμβατική απειλή κατά της Τουρκίας, όχι δεν το βλέπω. Διότι να εισέλθουν σε κάτι τέτοιο, πως να το πω, υπάρχει μία τουρκική παροιμία. «Πας για κάτι καλύτερο και χάνεις και αυτό που έχεις, διότι σε μια νύχτα όλα τα νησιά θα περάσουν στην πλευρά της Τουρκίας», είπε.

Η αλήθεια είναι πως στην Αθήνα δεν δίδουν ιδιαίτερη σημασία, αφού θεωρούν ότι ακραίες φωνές υπάρχουν και στις δυο χώρες, αλλά δεν παύουν να προβληματίζονται για την τελική στόχευση, αφού εκτιμούν πως όλα αυτά ενθαρρύνονται από την τουρκική ηγεσία.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Προχθές στο CNNΤurk ξεπέρασαν κάθε όριο επιθετικότητας, με φανατικότερους τους…δημοσιογράφους οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο ο τουρκικός Στρατός να φτάσει μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα σε εκπομπή «ενημέρωσης» του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, μια δημοσιογράφος και ένας «σχολιαστής» συνομιλούν, μπροστά σε χάρτες (σαν να αναλύουν σχέδια επίθεσης επί χάρτου) με δύο Τούρκους απόστρατους για διάφορα θέματα ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ένας εκ των δύο αποστράτων με το όνομα Καρακούς (και στο 24:02 του βίντεο αναφέρει:

«Η Θεσσαλονίκη; Από τότε που συστάθηκε η τουρκική Δημοκρατία φοβούνται οι Έλληνες μήπως έρθουν οι Τούρκοι και πάρουν τη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι γεγονός. Και γιατί να μην πάνε οι Τούρκοι στην Θεσσαλονίκη;

Επίσης άλλη μια πρόκληση αυτή τη φορά από τον Εράι Γκιουτσουλέρ, πολύ γνωστό από τις διαλέξεις του στα τουρκικά πανεπιστήμια, απόστρατο αξιωματικό που θεωρείται από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. 

Ο Γκιουτσουλέρ επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ για την έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Θράκης και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντική» για την Τουρκία, ενώ εκτιμά ότι οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχουν πρώτα στόχο την Τουρκία σε συνεργασία με την Αθήνα.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Αλεξανδρούπολη είναι πολύ σημαντική. Η Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 1920, όταν ο ελληνικός στρατός επιτέθηκε στην Τουρκία, ήταν ένα μέρος που χρησιμοποιήθηκε ως βασικό σημείο μεταφορών. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα άκρως βολικό σημείο. Δεν είναι τυχαία η ίδρυση και χερσαίας και ναυτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη».

Αναλύοντας τη θεωρία του για «περικύκλωση» της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ο Γκιουτσουλέρ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως τα αμερικανικά όπλα στην Αλεξανδρούπολη μπορεί στο μέλλον να στραφούν κατά της Τουρκίας, αλλά και πως με εντολή της Ουάσιγκτον η Αθήνα δεν παραδίδει τους 8 αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Μπορούμε να σκεφτούμε πως είναι μια δύναμη που με κάποιο τρόπο, έχει στόχο σε μια δυνητική σύρραξη, σε μία γενική επιχείρηση, να περιορίσει την Τουρκία. Αυτή την στιγμή κανένα από αυτά δεν συνιστά μια άμεση απειλή κατά της Τουρκίας. Υπάρχει βέβαια εδώ μια κακή προαίρεση (…) Δείτε εδώ ακόμη και πίσω από την απόκρυψη και προστασία στην Ελλάδα εκείνων των πραξικοπηματιών και προδοτών, πίσω απ’ όλα βρίσκεται η Αμερική» δήλωσε.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε απλώς και μόνο για να καταδείξουμε το κλίμα που επικρατεί στη γείτονα χώρα, στην οποία οι ακραίες φωνές έχουν ηγετική θέση στην τουρκική κοινωνία, την ώρα που  η ηγεσία επιχειρεί να πείσει για τις…καλές της προθέσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.