Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στους δρόμους της Μινεάπολις, όπου ο Τζορτζ Φλόιντ άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, ενώ αστυνομικός τον είχε συλλάβει και τον κρατούσε με το γόνατό του παρά τις εκκλήσεις του να τον αφήσει ελεύθερο, επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει. 

Αφορμή είναι η δίκη που ξεκινάει σήμερα για την υπόθεση που έγινε αιτία για συνεχείς διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία, με τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν στο εδώλιο. 

George Floyd: State, private autopsies agree death a homicide | Black Lives  Matter News | Al Jazeera

Η δίκη θα ξεκινήσει με την επιλογή των ενόρκων, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Οι εναρκτήριες δηλώσεις στο δικαστήριο έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου. 

Δύο βασικά ερωτήματα: Οι ενέργειες του Chauvin προκάλεσαν το θάνατο του Floyd και ήταν λογικές οι ενέργειές του;

Η δίκη του Τσόβιν αναμένεται να καταλήξει σε δύο βασικά ερωτήματα: Οι ενέργειες του προκάλεσαν το θάνατο του Φλόιντ και ήταν λογικές οι ενέργειές του;

Η κατηγορία για δολοφονία δεύτερου βαθμού απαιτεί από τους εισαγγελείς να αποδείξουν ότι ο Τσόβιν προκάλεσε το θάνατο του Φλόιντ ενώ διέπραξε ή προσπαθούσε να διαπράξει κακούργημα – σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για επίθεση τρίτου βαθμού. 

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο πέθανε ο Φλόιντ, αποτελεί σημαντικό σημείο για την εξέλιξη της δίκης.

Ο δικηγόρος του Σόβιν, Eρικ Νίλνσο, υποστηρίζει σε δικαστικά έγγραφα ότι ο Φλόιντ πιθανότατα πέθανε από φαιντανύλη που κατανάλωσε ή από συνδυασμό φαιντανύλης, μεθαμφεταμίνης και υποκείμενων καταστάσεων υγείας – όχι ως αποτέλεσμα του γόνατος του Τσόβιν στο λαιμό του.

Ωστόσο, ο δικαστής της κομητείας Χένεπιν, Πίτερ Κάχιλ, αποφάσισε το περασμένο φθινόπωρο ότι για την κατηγορία της δολοφονίας δεύτερου βαθμού, οι εισαγγελείς δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι η συμπεριφορά του Τσόβιν ήταν η μόνη αιτία του θανάτου του Φλόιντ, αλλά μόνο ότι η συμπεριφορά του ήταν «ουσιαστικός αιτιώδης παράγοντας».

Η αυτοψία του ιατροδικαστή Δρ. Άντριου Μπέικερ, δείχνει ότι ο Φλόιντ δεν είχε μώλωπες στο πίσω μέρος του λαιμού του, η ποσότητα φαιντανύλης στο σώμα του ήταν υψηλότερη από ό, τι σε ασθενείς με χρόνιο πόνο και ότι οι πνεύμονες του ζύγιζαν δύο έως τρεις φορές το κανονικό τους βάρος λόγω υπερβολικού υγρού που είχε συσσωρευθεί εκεί, ενώ είχε ανιχνευθεί και ως θετικός στον κορωνοϊό.