Χωρίς κοινά σημεία η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν (pics+vids) | 4972703 scaled

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα (λίγο πριν τις 18:30), με τους δύο ηγέτες να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να θέτουν τα πάντα προς συζήτηση. Παγωμένα ήταν τα βλέμματα και από τις δύο πλευρές ενώ στο τέλος ο Τούρκος Πρόεδρος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Τη Δευτέρα συγκαλείται συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής υπό τον Νίκο Δένδια.

Για μια ανοικτή, ειλικρινή και δύσκολη συνάμα συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές όσον αφορά στην διάρκειας 95 λεπτών συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας όπου ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες την χαρακτήρισε παράνομη και πως λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Επίσης, έθεσε το θέμα της στάσης του Λιμενικού της Τουρκίας και πως η Άγκυρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό.  Η Αθήνα λέει ακόμα πως αν υπάρχει καλή διάθεση από την Τουρκία να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας. Στο πως ήταν το κλίμα στην συνάντηση οι πληροφορίες λένε ότι δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το βίντεο με αυτές:

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοικτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν όλες οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον Υπουργό εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως, ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Από την ελληνική πλευρά παρόντες ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Από την τουρκική πλευρά ήταν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Με ανοιχτά χαρτιά αλλά και τους όρους του προσήλθε στη συζήτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να δεχτεί οποιαδήποτε κουβέντα περί συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Κύπρο.

Χωρίς κοινά σημεία η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν (pics+vids) | 4972702

Εξάλλου, σκοπός του είναι να ζητήσει από την Άγκυρα να αναδιπλωθεί ενώ ο διάλογος περνά υποχρεωτικά μέσα από τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και καλής γειτονίας.

Η συνάντηση βγήκε εκτός προγράμματος εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός. Άρχισε λίγα λεπτά πριν τις πέντε ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 16.30.

Το vradini.gr θα σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις που θα προκύπτουν.