Οικονομία

Ξεπέρασαν τον στόχο τα φορολογικά έσοδα στο 10μηνο

Θετικά τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων

ip

Θετικά στοιχεία σχετικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων, τόσο στο 10μηνο, όσο και τον Νοέμβριο, περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου τα έσοδα ναι μεν πάνε καλύτερα αλλά «πάνω σε ένα στρώμα μεγάλου ελλείμματος» και γι αυτό δεν υπάρχει θέμα διανομής μερίσματος φέτος. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει, είπαν, είναι «μέτρα ανάγκης» ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν από την άνοδο των τιμών ή από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Σε δήλωσή του, οαναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονισε: «Ο Οκτώβριος ήταν καλός μήνας για τα φορολογικά έσοδα που αυξήθηκαν κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του μηνιαίου στόχου. Είναι σαφές ότι η οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης, που επιβεβαιώνεται και από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοδεύεται και από σημαντική μείωση της ανεργίας».

Η στήριξη στα έσοδα προήλθε από την τουριστική κίνηση, αλλά και από τις υψηλότερες πληρωμές για φόρους εισοδήματος. Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 1,236 δισ. ευρώ ή κατά 3,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Υψηλότερη στο 7,4% ήταν η υπέρβαση στόχου τον Οκτώβριο.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωναν πως η καλή εικόνα των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται και τον Νοέμβριο. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αλλά παρατηρείται προσεκτικά και το σκέλος των πιέσεων στον εταιρικό κόσμο από την ακρίβεια, και εξήγησαν πως χρειάζεται μέτρο. Και με τη λογική του πιθανού προσωρινού χαρακτήρα των πληθωριστικών πιέσεων (ειδικά στο σκέλος της πορείας των καυσίμων), αλλά και στο πεδίο της πανδημίας.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν για το θέμα των «μέτρων ανάγκης» πως θα πρέπει πριν ληφθούν μέτρα να υπάρξει πολύ μεγάλη προσοχή και εξέταση των στοιχείων. «Πρέπει πρώτα να βλέπουμε τα πραγματικά δεδομένα και μετά να διαμορφώνουμε πολιτικές» ανέφεραν μιλώντας και για την υγειονομική κρίση και για τον πληθωρισμό. Γατί αν αντιδρούμε με ταχύτητα αλλά με λάθος πληροφόρηση, τότε θα παίρνουμε και λάθος αποφάσεις». Πρέπει να «μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη φάση που είναι αντικειμενικά και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις και για τον Κρατικό προϋπολογισμό δύσκολη» είπαν. Μίλησαν για «μία πολύ καλή περίοδο» που έρχεται πριν από την οποία θα «έχουμε αρκετά σκαμπανεβάσματα» και πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Στα ίδια στοιχεία, καταγράφεται υστέρηση στα συνολικά έσοδα 10μήνου η οποία όμως συνδέεται με την αναβολή για το 2022 της πρώτης δόσης από το Ελλάδα 2.0. Στο πεδίο των δαπανών, είναι αυξημένες σε σχέση με το 2020 αλλά εντός των στόχων, με υψηλότερες από το αναμενόμενο δαπάνες για άμυνα και για τους ΟΚΑ, αλλά υστέρηση επενδυτικών δαπανών (ΠΔΕ).

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ


Δείτε επίσης