Όλα τα σενάρια λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκονται στο κυβερνητικό τραπέζι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής έχει δηλώσει ότι το γενικό lockdown δεν είναι στόχος της κυβέρνησης, όμως η εξέλιξη της πανδημίας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων πιέζει μέρα με τη μέρα το σύστημα υγείας. Εφόσον αυξηθούν περισσότερο τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, τότε μπορεί να χαθεί ο έλεγχος, έλεγαν τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση.

Μετά το σημερινό νέο αρνητικό ρεκόρ των 1.547 κρουσμάτων δεν αποκλείεται να έρθουν άμεσα νέες εξελίξεις.

Την ώρα που οι Σέρρες και τα Ιωάννινα περνούν από αύριο Πέμπτη (29/10) στην κόκκινη ζώνη με τοπικό lockdown, η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στη χτεσινή (27/10) ενημέρωση σηματοδότησε την κρισιμότητα των στιγμών. “Δεν χάνουμε την ελπίδα και εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι με τα μέτρα”, δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων.

Είναι δεδομένο πως το σύστημα υγείας πιέζεται, καθώς αναμένεται ν’ ακολουθήσουν και άλλες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πτώση της θερμοκρασίας τρομάζει τους ειδικούς, διότι θα διευκολύνει στην υπερ-μετάδοση του ιού. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει δραματικές στιγμές, εάν η κλιμάκωση της διασποράς και η πορεία συνεχίσει να είναι επιθετική. Ακριβώς γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει μέτρα στη φαρέτρα της.

Αύριο Πέμπτη (29/10) συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να εκτιμήσουν όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι. Άλλα είναι σκληρά, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πιο ήπια. Μία εκδοχή, είναι να χαμηλώσει η μουσική στα μπαρ, ώστε να μη χρειάζεται να βρίσκονται οι πελάτες πολύ κοντά για να μιλήσουν. Προφανώς και συζητείται το ενδεχόμενο να κλείνουν πιο νωρίς τα καταστήματα εστίασης, όπως και τα μπαρ, είτε στις 21.00, είτε στις 22.00, κάτι που θα αξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες. Ακόμη υπάρχει σκέψη να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και όταν οι πελάτες κάθονται στα τραπέζια των καφέ και των εστιατορίων.

Η 9η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι επιστήμονες για τη λήψη νέων μέτρων. Η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα θα είναι το επόμενο ορόσημο για την κυβέρνηση. Αυτές έως την Παρασκευή θα ξέρουμε εάν θα περάσουν στο κόκκινο, σε ένα τοπικό lockdown.

Η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι τα μέτρα των επόμενων 15 ημέρων για όλα. Δεν έχει αποσυρθεί ποτέ το τελευταίο σενάριο, του γενικού Lockdown, καθώς κανείς σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη. Στις μεγάλες περιοχές της χώρας, όχι απλά δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα αλλά, η αύξηση των κρουσμάτων κλιμακώνεται.

Μερικό «lockdown» από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle η κ. Μέρκελ θα καλέσει την Πέμπτη τους 27 ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν για αυστηρότερα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπάει τη μία χώρα μετά την άλλη.