Ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και βιασμοί στα ισλαμικά σχολεία | sudan

Χιλιάδες αγόρια με αλυσίδες στα πόδια έχουν βασανιστεί και βιαστεί στα ισλαμικά σχολεία του Σουδάν, όπως αποκαλύπτει νέο ντοκιμαντέρ του BBC.

Πρόκειται για μικρά αγόρια, ηλικίας από 5 ετών, τα οποία ζουν μια καθημερινότητα πραγματικό βασανιστήριο στα σχολεία αυτά που φέρουν την ονομασία «khalwas» και φτάνουν τα 3.000 στον αριθμό στην αφρικανική αυτή χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC υπό τον τίτλο «The Schools that Chain Boys» (Τα Σχολεία που Αλυσοδένουν τα αγόρια), τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες, τα υποχρεώνουν να κοιμούνται στο πάτωμα παρά την αφόρητη ζέστη και όσα αρρωσταίνουν δεν λαμβάνουν καμιά ιατρική βοήθεια.

Ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και βιασμοί στα ισλαμικά σχολεία | one 4

Οι τρομερές αυτές αποκαλύψεις έγιναν από τον πρώην μαθητή ενός τέτοιου σχολείου και σήμερα πια ρεπόρτερ, Φατέχ-αλΡαχμάν αλ Χαμντάνι, ο οποίος κατέγραψε μυστικά τι συμβαίνει σε 23 khalwas σε διάστημα 18 μηνών.

Το φιλμ επικεντρώνεται στις ιστορίες δύο αγοριών, του Μοχάμεντ Ναντέρ και Ισμαήλ, που σχεδόν πέθαναν από το πολύ ξύλο που δέχτηκαν. Τα αγόρια αυτά φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν 5 μέρες σε ένα τέτοιο σχολείο, έμειναν χωρίς νερό και φαγητό για το ίδιο χρονικό διάστημα, ωστόσο το χειρότερο ήταν ο βιασμός.

«Σε αναγκάζουν να το κάνεις ενάντια στη θέληση σου», λέει ο Μοχάμεντ Ντάντερ, που είδε μεγαλύτερους μαθητές να βιάζουν μικρότερα παιδιά μέσα στο ισλαμικό σχολείο.

Σύμφωνα με ένα ιατροδικαστή, ο οποίος εξέτασε τρεις μαθητές τους που ξέφυγαν από τη βία τους, ανέφερε στο BBC ότι έφεραν επαναλαμβανόμενα σημάδια βιασμού. Στην ερώτηση «πως τα βίασαν», εκείνος απάντησε ότι του είπαν πως «τα βίαζαν λίγο πριν έρθουν οι οικογένειες τους».

Το ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου ακολουθεί την ιστορία των δύο προαναφερόμενων αγοριών από τον άγριο ξυλοδαρμό τους μέχρι τη σωτήρια διαφυγή τους και τον αγώνα των ίδιων και των οικογενειών τους για δικαίωση.

Ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και βιασμοί στα ισλαμικά σχολεία | two 4

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι η κακοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικους άνδρες που κρατούνται δεμένοι σε ένα khalwa στο κεντρικό Σουδάν. Ήταν άνθρωποι, που υποτίθεται ότι δέχονταν θεραπεία για ψυχική ασθένεια και εθισμό, αναφέρεται στο φιλμ, που προκάλεσε τέτοια οργή που ο Σουδανός υπουργός για τις θρησκευτικές υποθέσεις υποχρεώθηκε να εξηγήσει τα εξής: το θέμα εξετάζεται, αλλά είναι αδύνατον «να λύσεις ένα πρόβλημα που προκλήθηκε από το παλιό καθεστώς 30 χρόνια τώρα μέσα σε ένα βράδυ».

Πληροφορίες για ανάλογα βασανιστήρια σε θρησκευτικά σχολεία της Νιγηρίας, της Σενεγάλης και του Πακιστάν έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα διεθνή έντυπα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: theguardian.com, bbc.com, dailymail.co.uk