Ελλείψεις φαρμάκων: Πρόταση για αύξηση τους, για να παραμείνουν στην Ελλάδα
Τι είπε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας – Ποιος και πόσο θα επιβαρύνεται ο πολίτης
Η συζήτηση που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες για αύξηση των τιμών στα φθηνά φάρμακα, γίνεται όλο και πιο συχνά και βρίσκει όλο και περισσότερο πρόσφορο έδαφος ως λύση στην αντιμετώπιση των παράλληλων εξαγωγών, που δυστυχώς αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά.
Εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, την προτίμηση γενοσήμων σκευασμάτων που είναι παρεμφερή με τα πρωτότυπα, το υπουργείο υγείας, ρίχνει στο τραπέζι της συζήτησης και την αύξηση των φθηνών φαρμάκων με ελάχιστη επιβάρυνση του πολίτη, από την συμμετοχή του.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα των φαρμάκων που εξακολουθούν να λείπουν από την ελληνική αγορά έβαλε μια πρόταση για να αντιμετωπιστούν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Αναλυτικότερα είπε «κάποια φάρμακα που είναι εξαιρετικά φθηνά, κάτω από 10 ευρώ το κουτί, στο εξωτερικό πωλούνται 3 και 4 και 10 φορές πάνω» και πρότεινε πώς, θα έπρεπε πιθανότατα να ανέβουν οι τιμές σε κάποια φτηνά φάρμακα προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις (μιας και πωλούνται στο εξωτερικό). Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε πως θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.
«Μερικά πράγματα αν δεν θέλουμε να μη τα έχουμε στην Ελλάδα και να τα φέρνουμε απ’ έξω πληρώνοντας 5 φορές παραπάνω είναι καλό να τα αυξήσουμε λίγο, και μιλάμε για τα πολύ φθηνά φάρμακα». Σε ερώτηση για το ποιος θα πληρώσει τις αυξήσεις, έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.
Ελλείψεις φαρμάκων: 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα
Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας ανέφερε ακόμη ότι στην ελληνική αγορά έχουν μπει πλέον εισπνεόμενα φάρμακα, αντιπυρετικά, φάρμακα για μεταμοσχευμένους και φάρμακα για καρκίνο. Επιπλέον, μίλησε για ένα διεθνές πρόβλημα και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες επειδή έχει δική της παραγωγή φαρμάκων.
«Μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και αν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, υπάρχει και η δυνατότητα να σπάσουν οι γονείς ένα αναβράζον δισκίο ή μέρος αναβράζοντος δισκίου στο χυμό που αρέσει στο παιδί. Αυτό είναι πολύ ασφαλές, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στο site της παιδιατρικής εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.
Παιδιατρικές ΜΕΘ
Μιλώντας και για τις παιδιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας η κ. Γκάγκα δήλωσε αρχικά πως δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτές. Όπως είπε επίσης, δεν ανοίγουν πολλές άλλες παιδιατρικές ΜΕΘ γιατί σημασία έχει το προσωπικό που θα τις στελεχώσει να έχει μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο είπε πως στη Λάρισα θα ανοίξουν και άλλες παιδιατρικές ΜΕΘ.
Τέλος η αναπληρώτρια υπουργός αναφερόμενη στις αυξημένες λοιμώξεις, τόνισε ότι η πίεση είναι κυρίως στα εξωτερικά ιατρεία και πολλά περιστατικά πηγαίνουν στα δύο νοσοκομεία Παίδων.
Όπως είπε πλέον θα ξεκινήσει να ανακοινώνεται το σε ποια κέντρα υγείας θα εφημερεύει παιδίατρος, ώστε να πηγαίνουν εκεί οι γονείς το παιδί τους εάν χρειαστεί, και να μην πέφτουν όλα τα περιστατικά στα «Παίδων».