Καρδιακή προσβολή: Τα 6 σημάδια – προειδοποίηση στις γυναίκες

Ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις όσον αφορά το έμφραγμα και ποια τα συμπτώματα στα δύο φύλα.

Καρδιακή προσβολή

Οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν τα ίδια κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής με τους άνδρες, μάλιστα αρκετές γυναίκες εμφανίζουν τα λεγόμενα «σιωπηλά» συμπτώματα, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αγνοήσουν.

Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την ζωή τους, περιορίζοντας τις επιπλοκές, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια από γιατρό είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Καρδιακή προσβολή: Πόνος στο στήθος, στο χέρι, την πλάτη, το λαιμό ή το σαγόνι

Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, αλλά μερικές γυναίκες μπορεί να το βιώσουν διαφορετικά από τους άνδρες, και μπορεί να αισθανθούν ένα αίσθημα σφιξίματος ή φούσκωμα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο, όχι μόνο στην αριστερή πλευρά. Η διευθύντρια καρδιολογικών υπηρεσιών στο τμήμα καρδιολογίας του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, καρδιολόγος Ρίτα Ρέντμπεργκ, παρομοιάζει την αίσθηση ανάλογη με το σφίξιμο μιας μέγγενης.

Ο πόνος στο χέρι και στα χέρια, την πλάτη, το λαιμό ή το σαγόνι είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στις γυναίκες, θεωρώντας ότι ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο χέρι και στο στήθος τους, και όχι στο λαιμό ή το σαγόνι τους.

Μπορεί να είναι σταδιακός ή ξαφνικός και να αυξομειώνεται, και ενδέχεται να συμβεί κατά την διάρκεια του ύπνου και να ξυπνήσετε. Για οποιοδήποτε «μη τυπικό ή ανεξήγητο» σύμπτωμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πάνω από τη μέση σας, θα ήταν καλό να ενημερώσετε άμεσα τον προσωπικό σας γιατρό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Καρδιακή προσβολή: Τα άλλα συμπτώματα

Μερικές φορές, οι γυναίκες μπερδεύουν τον πόνο στο στομάχι που σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή με την καούρα, την γρίπη ή το έλκος στομάχου.

Επίσης, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναπνοή χωρίς προφανή λόγο, όπως δύσπνοια, ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα για καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν εμφανίζετε κι άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία η ζαλάδα.

«Μπορεί να νιώθεις ότι έτρεξες έναν μαραθώνιο, αλλά δεν έκανες καμία κίνηση», λένε οι ειδικοί.

Το ίδιο συμβαίνει με τον νευρικό, κρύο ιδρώτα που είναι συνηθισμένος στις γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Η αίσθηση μοιάζει περισσότερο με την εφίδρωση που προκαλείται λόγω άγχους, παρά με την εφίδρωση που προκαλείται από την έντονη άσκηση ή την ζέστη.

Επίσης, μερικές γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα αισθάνονται ανεξήγητη κόπωση, ακόμη κι αν βρίσκονται σε ακινησία για μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν καν απλές δραστηριότητες, όπως να περπατήσουν μέχρι την τουαλέτα.

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν