Κρούσματα γαστρεντερίτιδας-Μαγνησία: Τι είναι η σαλμονέλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης

Πόσο επιβιώνει στο νερό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας-Μαγνησία Τι είναι η σαλμονέλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης

Σαλμονέλα: Για το βακτήριο της σαλμονέλας που βρέθηκε σε δίκτυο ύδρευσης στη Μαγνησία, μίλησε η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως είναι «αρκετά παθογόνο και προκαλεί είτε μία ελαφριά ασθένεια, τη μη τυφοειδή σαλμονέλλωση, είτε τον τυφοειδή πυρετό».

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες άτομα σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα πριν δύο ημέρες, κινητοποιώντας τις Αρχές. Μάλιστα, μία γυναίκα που εισήχθη με σηπτικό σοκ και αρχικά υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει και διασύνδεση με τα περιστατικά, απεβίωσε χθες. Ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας που κατάγεται από τον Αλμυρό, όμως τελικά δεν έχει καμία σχέση, αφού η άτυχη γυναίκα έφυγε από καρδιακό πρόβλημα.
Σημειώνεται πως το νοσοκομείο Βόλου από τις 27 Μαΐου έως και σήμερα έχουν επισκεφθεί 34 ασθενείς (20 παιδιά και 14 ενήλικες ) με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ). Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες (2 Β Παθολογική και 1 ΜΕΘ).

Τι είναι η σαλμονέλα

Μιλώντας στην ΕΡΤ η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου είπε πως «η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο το οποίο είναι αρκετά παθογόνο είτε προκαλεί μία ελαφριά ασθένεια, τη μη τυφοειδή σαλμονέλλωση, είτε τον τυφοειδή πυρετό, που είναι ένα βαρύτερο νόσημα και μπορεί να προσβάλλει και να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο από την κοιλιακή χώρα αλλά και από άλλα όργανα.

»Αυτή τη στιγμή αυτοί που δυσανάλογα πλήττονται είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που έχουν κάποιες συννοσηρότητες και μπορούν πιο εύκολα να αφυδατωθούν ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στο νόσημα που έχουν π.χ. αιματολογική κακοήθεια, κακοήθεια συμπαγών οργάνων, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα και τα άτομα μικρής ηλικίας, τα παιδιά και οι εγκυμονούσες[…] Αυτά τα άτομα να προσέχουν ακόμη περισσότερο και πολύ σωστά με την εμφάνιση των συμπτωμάτων να πηγαίνουν σε παιδίατρο ή παθολόγο ή στα εξωτερικά ιατρεία έτσι ώστε να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες.

»Υπάρχει αντιβίωση η οποία δίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις βαρύτερες περιπτώσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν μεγαλύτερες επιπλοκές της νόσου, που μπορεί να είναι πολύ σπάνια οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, σπληνομεγαλία, εντερική αιμορραγία και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κινδυνεύει η ζωή του ατόμου».

Σχετικά με το πόσο μπορεί να επιβιώσει μέσα στο νερό η σαλμονέλα η κ. Ψαλτοπούλου απάντησε «μπορεί να επιβιώσει και γι’ αυτό γίνονται υπερχλωριώσεις. Βεβαίως, το σωστότερο είναι να βρεθεί η αιτία και να σταματήσει, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, όπως λέμε υπερχλωρίωση, έτσι ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση και της σαλμονελλώσης και της σαλμονέλας, αλλά και κολοβακτηριδίων και άλλων βακτηριδίων που μπορεί να κυκλοφορούν στο νερό κάτω από αυτές τις δόσεις, έτσι ώστε να είναι πόσιμο.
»Αυτή τη στιγμή είτε λόγω κολοβακτηριδίων είτε λόγω σαλμονέλας μπορεί να μην είναι πόσιμο, όπως μας αναφέρει και ο ΕΟΔΥ και οι σχετικοί φορείς, και μπορεί να χρειαστεί είτε λιγότερο είτε περισσότερο καιρό για να μπορέσει να αλλάξει».

Ίσως σας ενδιαφέρουν