Μίνα Γκάγκα: «Η Ελλάδα έχει αλλάξει – Ο νόμος για το κάπνισμα είναι σεβαστός»
Το τσιγάρο του Βασίλης Μπισμπίκη που άναψε «φωτιές», η παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη και ο αντικαπνιστικός νόμος
«Φωτιές» στη νυχτερινή διασκέδαση έχει ανάψει το τσιγάρο του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη, σε νυχτερινό κέντρο που τραγουδά η Δέσποινα Βανδή και στο οποίο ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης επέβαλε πρόστιμο για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.
Ο υπουργός υγείας που ανήγγειλε επιβολή προστίμου στο νυχτερινό κατάστημα για την μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, με ανακοίνωση του τονίζει ότι ο νόμος θα πρέπει να τηρείται οριζόντια σε όλα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Σήμερα και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, με δηλώσεις της στο Live News, τόνισε την ανάγκη τήρησης των νόμων αλλά και την ύπαρξη των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα πρόστιμα εφαρμόζονται», δήλωσε η κ. Γκάγκα αναφέροντας ότι η ελληνική και δημοτική αστυνομία, αλλά και η Δημόσια Αρχή Διαφάνειας πραγματοποιούν ελέγχους και αποτελούν τους «θεματοφύλακες» του αντικαπνιστικού νόμου.
Η αναπληρώτρια υπουργός σχολιάζοντας την πρόσφατη ανάρτηση στα social media του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος, το οποίο -όπως αναφέρει- πρέπει να τηρείται οριζόντια σε όλα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η κα. Γκάγκα σημείωσε πως η απαγόρευση του καπνίσματος είναι πλέον εγκατεστημένη συνήθεια σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει αλλάξει – Ο νόμος για το κάπνισμα είναι σεβαστός», τόνισε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι θα ενταθούν το ερχόμενο διάστημα.
Τι ανάρτησε ο Θάνος Πλεύρης
«Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες και αποτελεί μια βασική προτεραιότητα διασφάλισης της υγείας των πολιτών. Στη χώρα μας και έχοντας η κυβέρνηση ως προτεραιότητα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επικαιροποίησε τον νόμο με αυστηρές κυρώσεις και συνεχείς ελέγχους που γίνονται από τα συναρμόδια υπουργεία που διαθέτουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει πετύχει στο σκέλος της εστίασης, όπου πλέον όχι μόνο λόγω των ελέγχων αλλά και με μια αλλαγή κουλτούρας οι ίδιοι οι πολίτες αντιδρούν στην μη εφαρμογή του και τα μαγαζιά στη συντηρητική πλειοψηφία καθιστούν σαφές ότι δεν θα ανεχθούν και θα απομονώσουν όσους μη σεβόμενοι τους άλλους πολίτες καπνίζουν.
Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει στη νυκτερινή διασκέδαση και ειδικά μετά από κάποια ώρα. Εκεί δυστυχώς με άνεση κάποιοι καπνίζουν κυριολεκτικά στα μούτρα των άλλων αδιαφορώντας πλήρως για το δικαίωμα όλων των άλλων. Δυστυχώς η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών, όταν παραβιάζεται ο νόμος, είναι μεγάλη καθώς όχι απλά ανέχονται και δεν αποτρέπουν τους θαμώνες να ανάψουν τα τσιγάρα, αλλά αμέσως σερβίρουν και τασάκια, θεωρώντας αυτονόητη τη μη εφαρμογή του νόμου. Εάν μάλιστα ανάψει κάποιος και κάνα πούρο σπεύδουν να προσφέρουν στον θαμώνα και το ανάλογο μακρόστενο τασάκι. Προσωπικά βρέθηκα σε πολύ γνωστό νυχτερινό μαγαζί που μετά απο μια ώρα πήγαν δυο τρεις να ανάψουν τσιγάρο. Μόλις κατέστησα σαφές ότι η συμπεριφορά είναι παράνομη ο υπεύθυνος του μαγαζιού πέρασε απο όλα τραπέζια να πει δεν μπορούν να καπνίσουν γιατί στο μαγαζί ήταν ο υπουργός υγείας.
Στάση δηλαδή ενοχική. Όχι ότι απαγορεύεται και είναι αυτονόητο να μην καπνίζουν, αλλά έχουμε έναν υπουργό που πρέπει να περιμένουμε να φύγει .Έλεγχοι γίνονται καθημερινά πολλοί και πρόστιμα μπαίνουν συνεχώς αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου. Συνεπώς η ευθύνη είναι στις διοικήσεις όταν αυτές όχι απλά δεν αποτρέπουν αλλά διευκολύνουν την παράβαση του νόμου αδιαφορώντας ακόμη και στις εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τον καπνό. Είναι μάλιστα λυπηρό ότι πολλοί από αυτούς που παρανομούν εάν βρεθούν σε μια ευρωπαϊκή πόλη δεν θα διανοηθούν να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Διότι πολύ απλά ακόμη και οι καπνιστές που θέλουν να σεβαστούν τον νόμο, όταν βλέπουν ένας δίπλα τους να ανάβει τσιγάρο και οι υπεύθυνοι του μαγαζιού αντί να του ζητήσουν να το σβήσει να του φέρνουν και τασάκι θα κάνει και αυτός το ίδιο.
Με απλά λόγια λοιπόν αυτό που πετύχαμε στην εστίαση σχεδόν στο 100% και το θεωρούμε αυτονόητο θα το πετύχουμε στην πλήρη εφαρμογή και στη νυχτερινή διασκέδαση. Θα χρειαστούν να συνεχίζονται οι έλεγχοι, να μπουν πρόστιμα, να χρησιμοποιήσουμε και κάθε μέσο που αποδεικνύει τις παρανομίες. Φθάνει αυτό; Όχι χρειάζεται και η αντίδραση όλων μας. Δεν είναι γραφικό να ζητάμε από τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτούμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω», αναφέρει ο κ Πλεύρης στην ανάρτησή του.
Που απαγορεύεται το κάπνισμα σύμφωνα με το νόμο
Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται ρητώς:
Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων. Εξαιρούνται οι εξωτερικοί τους χώροι.
Σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμονής.
Στα αεροδρόμια (εξαιρούνται οι χώροι για τους καπνιστές).
Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
Στα παντός είδους κυλικεία.
Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
Στα παντός είδους Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.