Ο γνωστός άγνωστος στρεπτόκοκκος

Συνήθως βρίσκεται στο στόμα των ενηλίκων, οι οποίοι δεν έχουν συμπτώματα αλλά είναι φορείς και το μεταδίδουν στα παιδιά όταν τα αγκαλιάζουν και τα φιλάνε

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μετά τον κορωνοϊό ο στρεπτόκοκκος είναι σήμερα το πιο δημοφιλές μικρόβιο και αυτό που φοβίζει περισσότερο τους γονείς. Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο; Πότε υπερτιμάμε και πότε υποτιμάμε τον κίνδυνο; Τι ρόλο παίζουν η άγνοια και τα fake news;

Ο στρεπτόκοκκος δεν είναι ένας άγνωστος εχθρός! Ούτε καν πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος. Χρόνια ολόκληρα οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν καθημερινά με επιτυχία παιδιά με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Τι έχει συμβεί, λοιπόν, σήμερα και καθημερινά απασχολεί τα ΜΜΕ και τους γονείς;

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Από τον Αύγουστο του 2022 οι παιδίατροι άρχισαν να μιλούν για μία πρωτόγνωρη συμπεριφορά των μικροβίων και της νοσηρότητας, καθώς μέσα στο καλοκαίρι εμφανίστηκαν περιστατικά γρίπης. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 και στη συνέχεια του χειμώνα, παρατηρήθηκε παρουσία και αύξηση ταυτόχρονα πολλών λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια που δεν είχε καταγραφεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Αδενοϊοί, εντεροϊοί, συγκυτιακός ιός, πνευμονιόκοκκος και, φυσικά, στρεπτόκοκκος, μαζί και γρίπη και κορωνοϊός. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εμφανίζονται ταυτόχρονα στο ίδιο παιδί δύο και τρεις ιοί μαζί, ώστε και η εικόνα του να είναι πιο βαριά αλλά και η διάγνωση και θεραπεία να δυσκολεύουν τους θεράποντες γιατρούς. Τρεις είναι οι θεωρίες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτή την πρωτόγνωρη συμπεριφορά των λοιμώξεων:

• Η πανδημία και η καραντίνα από τον κορωνοϊό «καταπίεζαν» την παρουσία άλλων μικροβίων, και τώρα βρίσκουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν.
• Τα παιδιά αποκλείστηκαν από την επαφή με διάφορα μικρόβια κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και τώρα το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει την απαιτούμενη «προπόνηση» για να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις διάφορες λοιμώξεις.
• Όσα παιδιά νοσήσαν από κορωνοϊό (και είναι εκατομμύρια) είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις, λόγω διαταραχής του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ο στρεπτόκοκκος, λοιπόν, ενώ ήταν ο γνωστός άγνωστος, έγινε γνωστός τους τελευταίους μήνες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα μας την ώρα που μιλάμε, φωνάζουμε ή τραγουδάμε. Συνήθως βρίσκεται στο στόμα των ενηλίκων, οι οποίοι δεν έχουν συμπτώματα (είναι φορείς), και το μεταδίδουν στα παιδιά όταν τα αγκαλιάζουν και τα φιλάνε. Ύστερα, το άρρωστο παιδί θα αρχίσει να το μεταδίδει στα παιδιά που είναι οι στενές επαφές του.

Επίσης ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι δια μέσω πληγών που υπάρχουν στο δέρμα. Από την είσοδο της πληγής μπορεί μέσω του αίματος να προκαλέσει τοπικές λοιμώξεις ή και να προχωρήσει σε άλλα σημεία του σώματος. Ο στρεπτόκοκκος όταν μπαίνει μέσα στο σώμα, ανάλογα με το όργανο το οποίο προσβάλλει, παρουσιάζει αντίστοιχα συμπτώματα. Αν είναι στο λαιμό θα κάνει αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα, εάν είναι στο αυτί θα κάνει ωτίτιδα, εάν πάει στους πνεύμονες θα κάνει βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Τα πρώτα συμπτώματα θυμίζουν μία οποιαδήποτε άλλη ίωση, δηλαδή καταρροή, πυρετό, βήχα, και μετά σιγά σιγά, εάν δεν θεραπευτεί, αρχίζει να επιδεινώνεται, να κάνει υψηλούς πυρετούς, πόνο στο λαιμό, και πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί και εξάνθημα.

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται συνήθως από επτά ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, έως και είκοσι τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της αντιβίωσης. Γι’ αυτό τα άτομα που έχουν αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να επιτηρούνται για επτά ημέρες, μήπως και εμφανίσουν συμπτώματα. Καμία φορά η επιτήρηση μπορεί να παραταθεί μέχρι και τριάντα ημέρες.

Για τον στρεπτόκοκκο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο και δεν αφήνει μόνιμη ανοσία. Για αυτό, ένα παιδί μπορεί να «κολλήσει» αρκετές φορές από αυτό το μικρόβιο. Αν ο παιδίατρος υποψιαστεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη θα χορηγήσει από το στόμα αντιβίωση για 10-12 ημέρες και το παιδί θα θεραπευτεί. Αν, όμως, δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ή αν ο στρεπτόκοκκος καταφέρει να φτάσει σε ζωτικά όργανα του σώματος που δε θα έπρεπε, τότε γίνεται αυτό που ακούγεται συχνά ως «διεισδυτικός στρεπτόκοκκος» και απειλείται ακόμη και η ζωή του παιδιού.

Τι πρέπει, λοιπόν, να ξέρουν οι γονείς για να μην απειληθεί το παιδί τους από τον στρεπτόκοκκο;
• Κάθε φορά που ένα παιδί εμφανίσει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου θα πρέπει να επικοινωνούν με παιδίατρο. Να μην αυτοσχεδιάζουν και να περιμένουν ύυο τρεις ημέρες, διότι μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
• Να μην κάνουν τα στρεπ τεστ χωρίς τη συμβουλή γιατρού και να μην τα κάνουν μόνοι τους, αλλά από εκπαιδευμένο προσωπικό.
• Να μην σταματούν την αντιβίωση επειδή βελτιώθηκαν τα συμπτώματα, αλλά να ολοκληρώνουν το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας.
• Να τηρούνται πάντα οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και να αποφεύγονται οι άσκοποι συγχρωτισμοί.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά τη συμπεριφορά των μικροβίων και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Η επιστήμη και οι γνώσεις συνεχώς εξελίσσονται. Παρόλα αυτά, ισχύει το διαχρονικό του Ιπποκράτη, ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν