Ο καρκίνος δείχνει να «προτιμά» τις νεότερες ηλικίες…

Οι ογκολόγοι θεωρούσαν ότι για τους νεότερους ασθενείς συνέτρεχαν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει πάντα γενετική προδιάθεση

karkinos

Η επιστήμη μπορεί να έχει καταφέρει να γιατρεύει μεγάλο ποσοστό καρκίνων, αλλά, πλέον, καλείται να λύσει και άλλο ιατρικό γρίφο: γιατί η ασθένεια «χτυπά» όλο και νεότερους ανθρώπους;

Ο καρκίνος είναι μία χρόνια και συχνά ιάσιμη ασθένεια, αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί και το 40% μπορεί να θεραπευτεί εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η νόσος αυτή χτυπά ολοένα και νεότερες ηλικίες, υποχρεώνοντας τους ειδικούς να αναζητήσουν τα αίτια αυτής της ηλικιακής «προτίμησης».

Για του λόγου το αληθές, την τελευταία 10ετία τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 – 49 ετών σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Αργεντινής. Τα πρώτα ευρήματα της σχετικής έρευνας, που παρουσιάστηκαν από μία διεθνή ομάδα στο συνέδριο της Ένωσης για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), στη Γενεύη, τον Σεπτέμβριο του 2024, ήταν εξίσου εντυπωσιακά και ανησυχητικά. Όπως γράφει το BBC, οι ερευνητές, από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία (ACS) και τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ, εξέτασαν τα σχετικά στοιχεία από 50 χώρες, με σκοπό να κατανοήσουν τους λόγους της αδιαμφισβήτητης τάσης. Σε 14 από αυτές τις χώρες η αυξητική τάση παρατηρήθηκε μόνο σε νεότερους ενήλικες, ενώ τα ποσοστά στους μεγαλύτερους ηλικίας ανθρώπους παρέμειναν σταθερά. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πιο πρόσφατα σε μία σειρά από μελέτες που καταγράφουν παρόμοια αύξηση διαφόρων τύπων καρκίνου στους νέους. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από αυτούς στους οποίους η συγκεκριμένη τάση είναι εμφανής.

Νέα έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ACS) έδειξε ότι ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες έχουν μειωθεί κατά 10% την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά εμφάνισής του αυξάνονται κατά 1% σε ετήσια βάση και κατά 1,4% στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Και ενώ μέχρι πρόσφατα, οι ογκολόγοι θεωρούσαν ότι για τους νεότερους ασθενείς συνέτρεχαν κληρονομικοί παράγοντες, όπως είναι τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν ηλικίες 20, 30 και 40 ετών δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Η αλήθεια είναι ότι «ένας γιατρός που ακούει κάποιον άνω των 60 ετών να μιλά για δυσκολία στην αφόδευση, αίσθημα κόπωσης και φούσκωμα, θα πάρει πολύ πιο σοβαρά αυτά τα συμπτώματα από ό,τι αν του τα αναφέρει ένα νεότερο άτομο στα 30 του χρόνια, που είναι περισσότερο δραστήριο και δεν ταιριάζει στο τυπικό προφίλ ενός ατόμου με καρκίνο», εξηγεί η Σόναλι Τζόνσον, επικεφαλής δικηγόρος στην UICC. Σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η συγκεκριμένη τάση, η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να σβήσει τη μεγάλη πρόοδο της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου σε μερικά χρόνια, οι ειδικοί εστιάζουν στους πιθανούς λόγους της εμφάνισής της. Μία προφανής εξήγηση είναι η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, που αυξάνουν το σχετικό κίνδυνο, επειδή συνδέονται με την αύξηση των φλεγμονών σε όλο το σώμα και τη δυσλειτουργία των ορμονών, που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet», οδηγούν συνήθως σε καρκίνο των νεφρών, των ωοθηκών, του ήπατος, του παγκρέατος, της χοληδόχου κύστης, καθώς και σε μυέλωμα. Η παχυσαρκία όμως, δεν αποτελεί τη μοναδική απάντηση στο αυξανόμενο πρόβλημα, αφού ο καρκίνος παρατηρείται και σε νέους ανθρώπους, με υγιές βάρος, αθλητικές συνήθειες και σωστή διατροφή σε καθημερινή βάση.

Για τον Σούτζι Ογκίνο, καθηγητή Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πολλές περιπτώσεις σχετίζονται με παράγοντες στους οποίους στο παρελθόν δεν δινόταν μεγάλη σημασία, όπως είναι η μείωση των ωρών ύπνου σε παιδιά και εφήβους κατά 60 λεπτά από το 1905 στο 2008, και η μεγαλύτερη έκθεσή τους στο τεχνητό φως των κινητών τηλεφώνων και των τάμπλετ που διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι του σώματος προκαλώντας καρκίνο του στήθους, του παγκρέατος, των ωοθηκών και του προστάτη. Το παραπάνω μαζί με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και την αύξηση της λήψης αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο, προκαλούν τοξικές αλλαγές στο έντερο, που πιθανολογείται ότι οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνων σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους, καταλήγει ο ίδιος.

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν