Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων, που συνεργάζονται μεταξύ τους για να παράσχουν άμυνα στον οργανισμό

Το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε καθημερινή βάση σε επαφή με μικρόβια, ιούς και παράσιτα, τα οποία προσπαθούν να εισβάλουν σε αυτό και να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα επιβίωσης. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων, που συνεργάζονται στενά μεταξύ τους για να παράσχουν άμυνα στον οργανισμό έναντι βλαπτικών παραγόντων του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος.
Η σωστή λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων και τη μακροζωία, ενώ, παράλληλα, προστατεύει το σώμα από τις εποχικές ιώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο.
Συνεπώς, είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών, υπεύθυνο για την άμυνά του. Λειτουργεί μέσα από τα λεμφοκυττογόνα όργανα, όπως ονομάζονται, επειδή εκεί βρίσκονται τα λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι οι βασικοί «φρουροί» του οργανισμού.
Τα σημαντικότερα από αυτά τα όργανα είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Πέγιερ.
Επίσης, το δέρμα, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό φράγμα απέναντι στους εισβολείς, είναι σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, όπως και ο πεπτικός σωλήνας, όπου κυκλοφορούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και επικοινωνούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλή λειτουργία του συστήματος.
Το ανοσοποιητικό διαιρείται σε δύο μεγάλα υποσυστήματα:
- Πρώτον, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα που βασίζεται σε κύτταρα που δεν απαιτούν πρόσθετη «εκπαίδευση» για να κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή, παρέχει μία προδιαμορφωμένη απόκριση σε ευρείες ομάδες καταστάσεων και ερεθισμάτων.
- Δεύτερον, το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα και διαδικασίες που καταστρέφουν τους παθογόνους οργανισμούς εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους. Παρέχει μία προσαρμοσμένη απόκριση σε κάθε ερέθισμα, μαθαίνοντας να αναγνωρίζει τα μόρια που έχει συναντήσει στο παρελθόν.
Αμφότερα συνδέονται μεταξύ τους και είναι σε θέση να συνεργάζονται στενά για να κάνουν ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα μία αποτελεσματική μηχανή.
Για να λειτουργήσει ομαλά ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ένα ακέραιο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά, αναγνωρίζοντας και καταστρέφοντας μόνο τους επιβλαβείς εσωτερικούς και εξωτερικούς εισβολείς (π.χ. ιοί, μικρόβια, παράσιτα, μύκητες, καρκινικά κύτταρα), και ταυτόχρονα θα πρέπει η αντίδραση αυτή να περιορίζεται στην απολύτως αναγκαία και να μην είναι καταστροφική για τους φυσιολογικούς ιστούς.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε αν είναι αποδυναμωμένο και θέλουμε να το ενισχύσουμε;
Η διακοπή του καπνίσματος, η καταπολέμηση του στρες, καθώς και ο επαρκής ύπνος συμβάλλουν άμεσα στην ενδυνάμωσή του. Όλα αυτά λειτουργούν άμεσα στην ικανότητα του οργανισμού να παράξει από το μυελό των οστών τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν αυτοί οι τρεις πυλώνες, τότε ούτε τα συμπληρώματα θα είναι σε θέση να το ενισχύσουν ουσιαστικά.
Η διατροφή είναι προφανές πως παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Τα περισσότερα επιστημονικά άρθρα συναινούν στο ότι οι βιταμίνες Α, C, E, B6 και το φολικό οξύ είναι σημαντικά για την παραγωγή και διατήρηση των κυττάρων, ενώ η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών έχει κατασταλτική δράση για το ανοσοποιητικό. Με λίγα λόγια, είναι αναγκαία μία ισορροπημένη διατροφή, με έμφαση στα λαχανικά και έπειτα στα φρούτα, προκειμένου να είναι ενισχυμένο.
Η άσκηση έχει άμεση σχέση με την τόνωση της άμυνας του οργανισμού, καθώς αυξάνει την αιμάτωση, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία όλων των κυττάρων. Έπειτα από όλα αυτά, ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει «κλείνοντας» κενά στη διατροφή.