Πώς να ρίξετε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης. Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμούνται απλές υγιεινο-διαιτητικές οδηγίες στ

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο, ΑΕΕ). Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων.

Οι ασκήσεις, όπως το περπάτημα, η κολύμβηση, η γιόγκα και η αερόβια άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση του στρες και η υγιεινή διατροφή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μακροπρόθεσμα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης. Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμούνται απλές υγιεινο-διαιτητικές οδηγίες στην πρόληψη και θεραπεία κυρίως της ιδιοπαθούς υπέρτασης, όπου δεν ανιχνεύονται συγκεκριμένα αίτια και αποτελεί το 95% των περιπτώσεων.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σε ήπια υπέρταση, η μη φαρμακευτική αγωγή συχνά μπορεί να ελαττώσει ικανοποιητικά την αρτηριακή πίεση. Σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή, τα υγειονοδιαιτητικά μέτρα θα συμβάλουν κατά πολύ στη μείωση της απαιτούμενης δοσολογίας των φαρμάκων.

Αποτελεσματικές μέθοδοι για να ρίξετε την πίεση γρήγορα χωρίς φάρμακα

Ασκήσεις αναπνοής

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Τεχνικές Χαλάρωσης

Ακούστε μουσική

Καταναλώστε μαύρη σοκολάτα

Ξεκουραστείτε

Ο ρόλος της διατροφής στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Συγκεκριμένα, οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι οι εξής:

Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες, αβοκάντο, σπανάκι και γλυκοπατάτες

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά σιτηρά και φασόλια

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, σαρδέλες και λιναρόσπορος. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, και τροφές που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως ο χυμός ροδιού, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα: όπως παντζάρια, και φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σκόρδο: Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές βότανο που πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχει ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Κράταιγος: Ο Κράταιγος είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία καρδιακών προβλημάτων. Πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Βασιλικός: Ο βασιλικός είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Κανέλα: Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική. Πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική και ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις.

Τακτική σωματική άσκηση

Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού σας συστήματος (την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας), ώστε να μπορούν να αντλούν αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα σας. Ορισμένες ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι οι εξής:

Περπάτημα: Το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Κολύμβηση: Η κολύμβηση είναι μια αποτελεσματική άσκηση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Γιόγκα: Ορισμένες ασκήσεις γιόγκα, όπως η αναπνοή και η στάση του δέντρου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αερόβια άσκηση: Η αερόβια άσκηση, όπως η ποδηλασία και η τρέξιμο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συνιστάται στους ενήλικες να κάνουν 150 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε εβδομάδα. Δηλαδή περίπου 30 λεπτά άσκησης την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε έντονες ή σκληρές προπονήσεις για να έχετε τα οφέλη της άσκησης.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν