SOS γιατρών: Δεν υπάρχουν «θαυματοποιοί»
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους ψευτογιατρούς – Ειδικοί εξηγούν στη «ΒτΚ»
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Η περίπτωση του 66χρονου φυσιοθεραπευτή Δ. Τριανταφύλου, που εμφανιζόταν στα θύματά του ως νευρολόγος, πείθοντας άρρωστους ανθρώπους να διακόπτουν τις θεραπείες τους και πληρώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες ευρώ για τη «μυστική» θεραπεία με βλαστοκύτταρα, προκαλεί οργή όχι μόνο στους εξαπατηθέντες, αλλά και στους γιατρούς.
Το γεγονός ότι άνθρωποι σε απόγνωση, απελπισμένοι για τις παθήσεις τους –σκλήρυνση κατά πλάκας, ογκολογικά νοσήματα– τον εμπιστεύονταν δίνοντάς του τεράστια χρηματικά ποσά, είχε ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι πώς μπορεί να προστατευθεί ένας πολίτης από τους απατεώνες που εμφανίζονται και τάζουν θαύματα σε ανθρώπους απεγνωσμένους, όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η απάντηση των γιατρών είναι μία και μοναδική. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος Οδοντιάτρων Αττικής αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, συνηγορούν σε μία και μοναδική λύση. Οι πολίτες, ασθενείς και συγγενείς τους, οφείλουν να ερευνούν τα πρόσωπα που τους εμφανίζονται ως γιατροί. Ένα τηλέφωνο ή μία αναζήτηση στον κατά τόπους Ιατρικό Σύλλογο, είναι αρκετή για να δώσει σαφή απάντηση αν ο εκάστοτε θαυματοποιός που τάζει ίαση με «μοναδικές μυστικές θεραπείες» είναι πράγματι γιατρός.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είναι λάβρος κατά αυτών που εμπιστεύονται τους πάσης φύσεως θαυματοποιούς – απατεώνες.
«Υπάρχουν 56 χιλιάδες γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους πολίτες που στρέφονται σε τέτοιους ανθρώπους. Έχουν την ευθύνη τους διότι μιλάμε για ενήλικες. Η απόγνωση που βρίσκονται, δεν αποτελεί δικαιολογία. Δεν βρισκόμαστε στην Αφρική, σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, σε ένα βουνό όπου ο σαμάνος ή ο βοσκός θα κάνει υποχρεωτικά τον «γιατρό», μας λέει.
Όπως επισημαίνει:
– Κανείς γιατρός δεν πάει να βρει τους ασθενείς του σε εκκλησίες και άλλα μέρη, αλλά ο ασθενής αναζητά τον ειδικό γιατρό.
– Κανείς γιατρός δεν πουλάει φάρμακα, αλλά συνταγογραφεί σκευάσματα.
– Κανείς σοβαρός γιατρός δεν διαλαλεί ότι έχει ασθενείς πολιτικούς, σταρ, γνωστούς και διάσημους, διότι το απαγορεύει η δεοντολογία και το ιατρικό απόρρητο, αλλά και με την καταστρατήγηση της εχεμύθειας χάνεις την εμπιστοσύνη και επομένως και τον ασθενή.
Οι πολίτες θα πρέπει να γίνουν… ντεντέκτιβ
Ο πολίτης θα πρέπει λίγο πολύ να παίξει τον ρόλο του «ντεντέκτιβ», καθώς όταν ένας άνθρωπος του παρουσιάζεται ως γιατρός θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, να τον ρωτά πού είναι το ιατρείο του, σε ποιον Ιατρικό Σύλλογο ανήκει, και στη συνέχεια να κάνει ένα τηλέφωνο για να διαπιστώσει αν όντως ο άνθρωπος που εμφανίζεται μπροστά του ως θαυματουργός γιατρός, πράγματι ανήκει στον ιατρικό κόσμο.
«Οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να συνειδητοποιήσουν ότι την καινούργια θεραπεία ή φάρμακο θα τους το πούνε οι ίδιοι οι γιατροί ανοιχτά, χωρίς να θέλουν να κρύψουν τίποτα απολύτως. Η επιστήμη ό,τι έχει το προσφέρει φανερά», δηλώνει ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφέροντας ότι οι καταγγελίες ασθενών στον ΠΙΣ είναι σπάνιες.
Τέλος, τονίζει ότι η δικαιοδοσία του ΠΙΣ και των άλλων Ιατρικών Συλλόγων είναι μόνο στο πειθαρχικό επίπεδο, διευκρινίζοντας ότι περιπτώσεις όπως του απατεώνα ψευτογιατρού παραπέμπονται απευθείας στον εισαγγελέα. «Δεν υπάρχουν θαύματα, αλλά συγκεκριμένες θεραπείες για τις παθήσεις. Αν υπάρχει κάποια θεραπεία ενός γιατρού, αυτός την παρουσιάζει στην επιστημονική κοινότητα, αυτή γίνεται δεκτή και αποδεκτή, με ονοματεπώνυμο, και ο γιατρός αυτός καταξιώνεται», μας λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, απαντώντας εμμέσως στις μυστικές θεραπείες στις οποίες έθετε ο 66χρονος ψευτογιατρός τους ασθενείς του, προτρέποντάς τους μάλιστα να μην την πουν σε κανέναν άλλον γιατρό.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
«Την προσοχή των πολιτών κατά την επίσκεψή τους σε ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», εφιστάει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), είναι οι ακόλουθοι:
α. Ιδιωτικά ιατρεία.
β. Ιδιωτικά πολυιατρεία.
γ. Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.
δ. Ιδιωτικά εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΑ, αναφέρονται τα εξής: «Ιδιωτικό ιατρείο είναι χώρος κατάλληλα διαρρυθμισμένος και εξοπλισμένος, στον οποίο ασκείται η ιατρική επιστήμη από πρόσωπο που διαθέτει τη σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται σε ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να βεβαιώνονται ότι αυτοί διαθέτουν την απαιτούμενη βεβαίωση λειτουργίας από τον ΙΣΑ, καθώς και την ειδική ταμπέλα «Νόμιμο Ιατρείο» σε εμφανές σημείο, διότι με αυτόν τον τρόπο προκύπτει η σύννομη λειτουργία τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως εκ του θεσμικού του ρόλου, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και στο πλαίσιο των σκοπών του, λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».