Τροφικές δηλητηριάσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών – SOS από τους επιστήμονες

Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων

Τροφικές δηλητηριάσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών - SOS από τους επιστήμονες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις επικίνδυνες τροφικές δηλητηριάσεις εν όψει των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ προειδοποιούν για τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου και την τροφική δηλητηρίαση που δύναται να προκαλέσουν.

«Αυξάνονται και τα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων και αυτό οφείλεται στο ότι τα παθογόνα μικρόβια σε υψηλές θερμοκρασίες πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα αν δεν τηρούνται κάποιες προδιαγραφές στα τρόφιμα δηλαδή σε αυτά που λέμε υψηλού κινδύνου, να είναι επιρρεπή σε επιμολύνσεις από παθογόνα», είπε ο Γιάννης Τσακνής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Όταν ψωνίζουμε στο super market, τα φέρνουμε στο σπίτι και τα βάζουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στο ψυγείο. Να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα στην πόρτα του ψυγείου επειδή η πόρτα ανοιγοκλείνει συνέχεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσακνής
Στα επιρρεπή τρόφιμα στα οποία ανήκουν τα ψάρια, το κρέας και τα πουλερικά, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο σε θερμοκρασία έως 4 βαθμούς. Για τη συντήρηση των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι ειδικοί συνιστούν αυτά να καταψύχονται στους -17 βαθμούς. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμούς, τα ευπαθή τρόφιμα είναι κρίσιμο να μπαίνουν στο ψυγείο εντός μιας ή δύο ωρών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα θαλασσινά, το ωμό κρέας, τα αυγά ή τα πουλερικά πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν