Υγειονομική «βόμβα» στον «Ευαγγελισμό» - Πάνω από 100 κρούσματα, επιστρέφουν 35 | nosokomeio scaled

Για δύο εβδομάδες μπαίνει «μπλόκο» σε όλα τα επισκεπτήρια του νοσοκομείου

«Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στον «Ευαγγελισμό», καθώς ήδη έχουν σημειωθεί 92 μολύνσεις υγειονομικών, από τους οποίους οι 32 επιστρέφουν σήμερα, Τρίτη, στα καθήκοντά τους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν πάνω από 100 νοσούντες.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, για δύο εβδομάδες μπαίνει «μπλόκο» σε όλα τα επισκεπτήρια του νοσοκομείου, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού στους εργαζόμενους.

Στα κρούσματα του νοσοκομείου αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος των εργαζομένων.

«Η κατάσταση στον Ευαγγελισμό είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε πάνω από 90 συναδέλφους που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται εκτός εργασίας. Ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης και αναμένεται να είναι πάνω από 100 τις επόμενες ώρες. Επίσης, πάνω από 90 συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας εδώ και περίπου τέσσερις μήνες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Φερεντίνος.

Ο ίδιος αναφέρει ότι περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, αθροιστικά, απουσιάζουν από τα πόστα τους. «Αυτό έχει δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο δουλεύει εδώ και δύο χρόνια σε καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας και αναστολών και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις».

Επίσης, πρόσθεσε ότι τμήματα του νοσοκομείου δουλεύουν οριακά, χωρίς το προσωπικό να μπορεί να λείψει με άδεια ασθενείας: «Υπάρχει καταγγελία ότι συνάδελφοι δέχονται πιέσεις να μην κατεβαίνουν να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στα τμήματα σε περίπτωση που το προσωπικό βγει θετικό καθώς το προσωπικό είναι οριακό».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Φερεντίνος, «η κατάσταση είναι εκρηκτική και στις ΜΕΘ με την αναλογία των νοσηλευτών προς τους βαρέως πάσχοντες να εκτοξεύεται σε αναλογία 1:4 ενώ η αναλογία πρέπει να είναι 1:1».

Μεγάλη η διασπορά και στους συνοδούς ασθενών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» το πρόβλημα της διασποράς του ιού δεν αφορά μόνο το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και στους συνοδούς ασθενών. «Κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς γίνονται οι έλεγχοι του επισκεπτηρίου και στο κατά πόσο υπάρχει δωρεάν testing στους συνοδούς.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το επισκεπτήριο, στη δεδομένη στιγμή, είναι κάτι απαραίτητο γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό που θα μπορέσει να προσφέρει στους ασθενείς τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

«Αυτή την στιγμή σε τμήματα υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές για εβδομήντα ασθενείς με αποτέλεσμα να χρειάζεται, ασθενείς, να περιμένουν και δύο ώρες για ένα ποτήρι νερό». κατήγγειλε επισημαίνοντας ότι «το επισκεπτήριο καλύπτει λειτουργικές ανεπάρκειες του νοσοκομείου».