Υπάρχει και τείχος οικονομικής ανοσίας… | economy

Η πραγματική ζωή, η καθημερινότητα, εξαρτάται από την υγεία όλων, που στις μέρες μας δεν είναι αυτονόητη, όπως και από τις παραμέτρους που διευκολύνουν την επιβίωση των κοινωνικών στρωμάτων.

Το πρώτο καθορίζεται και από τη συνείδηση των πολιτών, το δεύτερο από την κυβερνητική διαχείριση.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σενάριο, αυτό της υγείας, το όχι άκρως ικανοποιητικό ποσοστό των εμβολιασμένων δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Το μέγεθος του τείχους ανοσίας που έχει επιτευχθεί ωστόσο με όσους αποφάσισαν να εμβολιαστούν, έχει φρενάρει σε σημαντικό βαθμό το ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Γι αυτό, ακόμη κι αν τα κρούσματα αυξηθούν πολύ περισσότερο το χειμώνα, η κατάσταση στις εντατικές δεν θα είναι το ίδιο τραγική με την προηγούμενη κρίση.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, των παραμέτρων εκείνων οι οποίες αφορούν στην οικονομία, η αντιπολίτευση αναζητεί περιθώρια προκειμένου να οργιάσει.

Μία εβδομάδα ωστόσο μετά την άνευρη συνέντευξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, τα δεδομένα που η κυβέρνηση έχει βάλει στην οικονομία δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώρια για φωνές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πέντε λόγια, χαμηλόφωνα κιόλας, μην ακουστούν πολύ…

Για ποιο ζήτημα να βάλει κάποιος τις φωνές άλλωστε, σε μία στιγμή που η χώρα καλύπτει πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσειςτο χαμένο έδαφος του 2020.

Η οικονομία είναι το μέγεθος που καθορίζει την πραγματικότητα και η αντιπολίτευση αδυνατεί να εμφανίσει ισχυρό λόγο, διότι δεν της δίνουν πατήματα τα δεδομένα.

Η Ελλάδα ανακάμπτει ισχυρά στο 5,9 κι ενώ η ύφεση το 2020 ήταν στο 8,2. «Οι δείκτες δείχνουν ότι καλύπτεται το χαμένος έδαφος» είπε ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και οι αριθμοί των επιβεβαιώνουν.

Από εδώ και πέρα. Η υγειονομική κρίση το επόμενο διάστημα, με τις όποιες συνέπειες αυτή θα αποφέρει στην πραγματική οικονομία, θα είναι καθοριστική.

Όπως και η πορεία της ακρίβειας και του πληθωρισμού δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε καν κατά προσέγγιση.

Αυτή παραμένει μία αστάθμητη παράμετρος, η οποία θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

Έως τώρα πάντως αυτά έχουν αποδειχθεί άμεσα, γι’ αυτά τα νοικοκυριά δεν έχουν γνωρίσει πιο δύσκολες ημέρες μετά την κρίση της πανδημίας αλλά και τις φωτιές.

Οι αντοχές της οικονομίας μπορούν να αντιμετωπίσουν και άλλες κρίσεις. Μακριά από εμάς, όμως το ταμείο θα αντέξει, διότι έχει περισσότερα χρήματα ακόμη και από την πριν προυγειονομικής κρίσης περίοδο.

Η οικονομία παρουσιάζει δείγματα αντοχής, καθώς είναι σημαντικό ότι και η ανεργία είναι κατά τρεις μονάδες χαμηλότερη από το 2019.

Αυτό που μένει είναι να διαχειριστεί τα έσοδα σωστά η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου. Δεν έχει λόγο να μην το κάνει άλλωστε. Το αντίθετο…