Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 καταγράφονται σε δυτικές χώρες οι πρώτοι πειραματισμοί με ραδιοφωνικές εκπομπές. Στην Ελλάδα τα πρώτα πειράματα ραδιοφωνίας έγιναν το 1922 από τον καθηγητή Φυσικής του ΕΚΠΑ Κώστα Πετρόπουλο, ο οποίος προσπάθησε μάλιστα να προπαγανδίσει το νέο μέσο στον τύπο.

Λίγα χρόνια μετά το 1926 μέσα στον χώρο της ΔΕΘ, ο Χρίστος Τσιγγιρίδης στήνει τον πομπό του, ο οποίος λειτουργεί μόνον κατά την διάρκεια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να γίνει ο Πρώτος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το ραδιόφωνο στον πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το ραδιόφωνο μετέδιδε πληροφορίες για τις συγκρούσεις και χρησιμοποιήθηκε για την κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς. Λίγο πριν από την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα, σε μια δραματική έκκληση ο εκφωνητής κάλεσε τους ακροατές να μην πιστεύουν το σταθμό που σε λίγο θα μετέδιδε ψέματα. Μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο ΡΣΑ μετέδιδε τη γερμανική προπαγάνδα, αν και το προσωπικό προσπαθούσε με κάθε τρόπο να το διακόπτει, προσποιούμενο τεχνικές δυσκολίες.

Τα επόμενα χρόνια…

Στα μέσα του εμφυλίου το 1948 άρχισε να λειτουργεί και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ραδιοφωνικό σταθμό, την Φωνή της Αλήθειας, είχε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και ο Δημοκρατικός Στρατός που εξέπεμπε από τη Γιουγκοσλαβία και αργότερα τη Ρουμανία.

Παράλληλη η Χούντα των Συνταγματαρχών έστρεψε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε ένα άλλο μέσο, αυτό της τηλεόρασης. Βέβαια το ραδιόφωνο παρέμενε ελεγχόμενο, για αυτό πολλοί άκουγαν την ελληνική εκπομπή του BBC και της  Deutsche Welle που είχαν αντιστασιακό χαρακτήρα.

Ραδιοπειρατική αγάπη…

Τη δεκαετία του 1960 εμφανίστηκε το φαινόμενο των ραδιοπειρατών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την Αθήνα και άλλες πόλεις με σταθμούς μικρής εμβέλειας και ισχύος στα μεσαία κύματα και αργότερα στα FM. Οι σταθμοί έπαιζαν κυρίως μουσική που πάντα συμπληρώνονταν με ερωτικές αφιερώσεις.

Η Φωνή της Ελλάδας

Το πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας «Φωνή της Ελλάδας» είναι από τις μακροβιότερες παραγωγές, η οποία προορίζεται για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.