Υπέγραψε ο Ερντογάν - Μετατρέπει σε τζαμί την Αγία Σοφία | Σοφιά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το έγγραφο, με το οποίο μετατρέπεται επισήμως η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας εξέδωσε απόφαση, κατά την οποία δόθηκε το πράσινο φως για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Κάπως έτσι, ακυρώθηκε η απόφαση του 1934, με την οποία η κυβέρνηση του Κεμάλ Ατατούρκ είχε μετατρέψει το βυζαντινό μνημείο σε μουσείο.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι τρόποι για να γινόταν η Αγιά Σοφιά και επίσημα τζαμί ήταν δύο. Είτε με προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου είτε με διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει για τη μουσουλμανική λατρεία: «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας απόψε στις 21:00 θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό της γειτονικής χώρας.

Ταυτόχρονα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το βυζαντινό μνημείο, προκειμένου να πανηγυρίσει για την απόφαση που ελήφθη.

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε τα έγγραφα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας με τα οποία δόθηκε το πράσινο φως για τη μετατροπή σε τζαμί.

Προτού ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκαναν ένα tweet, χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».