Υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Σήμερα, το δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας όπως ανακοίνωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καταδίκασε την Λουτζέιν αλ Χαδλούλ, η οποία θεωρείται η υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, σε φυλάκιση πέντε ετών και οκτώ μηνών.

Η 31χρονη μετά τη σύλληψή της μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, κρατείται από το 2018 .

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, αυτή η κίνηση αποτελεί μεγάλη πρόκληση και προκειται να προκαλέσει μεγάλη κρίση μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει περιγράψει τη Σαουδική Αραβία ως “παρία” όσον αφορά το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Χαδλούλ κατηγορείτο ότι επεδίωκε αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας και για πρόκληση βλάβης στην εθνική ασφάλεια, .

Διευκρινίζει η Sabq στην ηλεκτρονική έκδοσή της ότι το δικαστήριο που είναι ειδικευμένο σε αντιτρομοκρατικές υποθέσεις που τη δίκασε την έκρινε ένοχη για “διάφορες δραστηριότητες που απαγορεύονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία”.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή δύο ετών και 10 μηνών από την καταδίκη της, καθώς κρατείται από τις 15 Μαΐου του 2018 που συνελήφθη, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

Ειδικοί του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες που της προσάπτονται ψευδείς και μαζί με σημαντικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρωσή της.

Η κράτηση των γυναικών ακτιβιστριών χρονολογείται λίγο πριν και μετά την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, κάτι για το οποίο αγωνίζονταν για καιρό πολλοί ακτιβιστές, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι οποίες συνοδεύτηκαν από καταστολή των διαφωνούντων και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η καταδίκη της Χαδλούλ έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή ποινής κάθειρξης έξι ετών από δικαστήριο του Ριάντ στον Αμερικανοσαουδάραβα γιατρό Ουάλιντ αλ Φιτάιχι, παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ για να αφεθεί ελεύθερος, σε μια υπόθεση για την οποία οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ