Υπερμεταδοτική, με 32 παραλλαγές - Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα είναι ο νέος «πονοκέφαλος» του ΠΟΥ | bo

Έκτακτη σύσκεψη κάνει ο ΠΟΥ.

Ιδιαίτερα απειλητική μοιάζει να είναι η μετάλλαξη τις Μποτσουάνα, με 32 παραλλαγές, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στον ΠΟΥ, που για αυτό τον λόγο κάνει έκτακτη σύσκεψη.

Σε αυτή, τα μέλη του ΠΟΥ θα συζητήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε εκτάκτως να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για έξι νοτιοαφρικανικές χώρες λόγω των ανησυχιών για την Β.1.1529.

Ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου ερευνά τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα.

«Περισσότερα στοιχεία χρειάζονται, αλλά λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα τώρα. Έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στην κόκκινη λίστα, οι πτήσεις προσωρινά θα απαγορευτούν και οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», έγραψε ο κ. Τζάβιντ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «οι επιστήμονές μας είναι βαθιά ανήσυχοι για αυτή την παραλλαγή», καθώς μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από την επικρατούσα παραλλαγή Δέλτα και προειδοποίησε πως «τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

Οι πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Εσουατίνι και τη Ζιμπάμπουε θα ανασταλούν από τις 12 το μεσημέρι τοπική την Παρασκευή και από τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι Βρετανοί που θα ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Όσοι βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας ταξιδέψει από αυτές τις χώρες εντός των τελευταίων δέκα ημερών καλούνται να υποβληθούν σε μοριακό διαγνωστικό τεστ.