Πολιτική

Υπερψηφίστηκε μέσω έντασης το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά

Αντιπαράθεση ξέσπασε για το θέμα του Ελληνικού

1

Υπερψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις».

Μάλιστα, οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκαν, με αφορμή την τροπολογία που αφορά την επένδυση του Ελληνικού, η οποία τελικά ψηφίσθηκε μόνο από την Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της αρχής και στο σύνολο, ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, ενώ με «παρών» τοποθετήθηκε το ΜέΡΑ 25.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία ρύθμιζε θέματα σχετικά με την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων από κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος, ρύθμιση για τις διαδικασίες ειδικής εκκαθάρισης επιχειρήσεων στην Θράκη και στην παραμεώριο, ρυθμίσεις θεμάτων για τη λειτουργία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ περιελάμβανε και ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτή ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, μόνο από τη ΝΔ.

Η αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ήταν έντονη μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά την τροπολογία που αφορά την επένδυση του Ελληνικού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εάν η σύμβαση διανομής και το προσαρτώμενο διάγραμμα διανομής που θα κυρωθεί με τον νόμο, θα είναι το ίδιο με την αρχική αγοραπωλησία ή θα είναι τροποποιημένο, ώστε στην πραγματικότητα να έχουμε ουσιώδη τροποποίηση της σύμβασης.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρώτησε εάν ο Κανονισμός θα αφορά μόνο το κομμάτι όπου θα έχει την πλήρη κυριότητα το ΤΑΙΠΕΔ και κατ' επέκταση και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», ή και το 70% που ανήκει στο Δημόσιο, καθώς «στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας γίνεται λόγος και για το δικαίωμα επιφανείας, άρα για το 70%, αλλά γίνεται και αναφορά στον αιγιαλό και στην παραλία που είναι εκτός της συναλλαγής και εκτός της σύμβασης».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «το διάγραμμα είναι ένα. Ο Κανονισμός ισχύει για το τμήμα όπου θα υπάρχει πλήρης κυριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε». Απαντώντας και σε άλλα ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «φέρνουμε την τροπολογία αυτή, καθώς δεν μπορεί να γίνει συμβόλαιο κλασσικό, αφού όπως λέει και η ίδια η αιτιολογική έκθεσή της, δεν μπορούν τώρα να ταυτοποιηθούν τα ακίνητα και να εκδοθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά».

Δείτε επίσης