Ο 62ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου 2021, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, είχε γίνει γνωστό πως οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 15-16 Μαρτίου.

Από την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες.

Ο προηγούμενος 61ος γύρος, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

Η τουρκική αντιπροσωπεία είχε θέσει στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέματα εναέριου χώρου, ενώ ζήτησαν τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τονίσει ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά από μία διακοπή πέντε ετών, έγινε σε μια «πολύ καλή ατμόσφαιρα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ενόψει του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών:

«Η χώρα αντιμετώπισε πολύ μεγάλες προκλήσεις, στάθηκε όρθια, στάθηκε όρθια στον Έβρο, στάθηκε όρθια στα θαλάσσια σύνορα, αντιμετώπισε τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση.

Έχτισε συμμαχίες, ενίσχυσε ταυτόχρονα την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και καθόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί τη μεγάλη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχοντας απόλυτη πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη και στις συμμαχίες μας και στις δυνατότητές μας. Και νομίζω το ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να ακούγεται ειδικά εδώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».