Ζωή δεν υπάρχει στον Άρη  αυτήν τη στιγμή, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν υπήρχαν εξωγήινοι στον Κόκκινο Πλανήτη κατά το παρελθόν, ίσως να ζούσαν «πολύ κάτω» από την επιφάνεια του.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances , υποδηλώνει ότι τα φύλλα πάγου κάτω από την επιφάνεια έλιωσαν λόγω της γεωθερμικής θερμότητας, δημιουργώντας νερό, παρέχοντας το τέλειο περιβάλλον για κάθε μορφή ζωής.

4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο ήλιος του δικού μας ηλιακού συστήματος φαίνεται πως ήταν περίπου κατά 30% λιγότερο ισχυρός, πράγμα που σημαίνει ότι και ο Άρης θα υπήρξε υπερβολικά παγωμένος και ξηρός στην επιφάνειά του, ώστε να υποστηρίξει την ζωή.

Ωστόσο, γεωλογικά χαρακτηριστικά του πλανήτη Άρη καταδεικνύουν την παρουσία ποταμών και λιμνών στον πλανήτη κατά την αρχαιότητα.

Η ύπαρξη ποταμών και λιμνών ενδέχεται να οφείλεται στο λιώσιμο πάγων που υπήρχαν στην επιφάνεια του Άρη, προκύπτοντας από την αλληλεπίδραση των πάγων με στοιχεία όπως το ουράνιο, το θόριο και το κάλιο, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη την μειωμένη θερμότητα που εξέπεμπε ο ήλιος τότε.

Μια κατακόρυφα υπερβολική, ψευδής όψη ενός μεγάλου, υδατοδιαλυτού καναλιού στον Άρη που ονομάζεται Dao Vallis.  Εικόνα: ESA / DLR / FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO.  3D που αποδίδεται και χρωματίζεται από τον Lujendra Ojha

Οι επιστήμονες αναπαρέστησαν την παραπάνω διεργασία μέσω της κατασκευής ενός μοντέλου του πλανήτη και της ατμόσφαιράς του.

Μέσω αυτού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νερό που προέκυψε από το λιώσιμο των πάγων δισεκατομμύρια χρόνια πριν θα είχε ξαναπαγώσει πολύ σύντομα, εάν παρέμενε στην επιφάνεια του πλανήτη.

Επομένως, το γεγονός ότι ακόμα εντοπίζονται υπολείμματα νερού στον Άρη σημαίνει ότι αναγκαστικά η ροή του νερού σε κάποιο σημείο οδηγήθηκε κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

«Ακόμα κι αν αέρια του θερμοκηπίου όπως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί αντλούνταν στην ατμόσφαιρα κατά την πρώιμη Αρειανή ατμόσφαιρα, τα κλιματικά μοντέλα εξακολουθούν να αδυνατούν να υποστηρίξουν έναν μακροπρόθεσμο ζεστό και υγρό Άρη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lujendra Ojha, επίκουρος καθηγητής στο Rutgers University του New Brunswick.

This massive ice lake on Mars will take your breath away – BGR

«Σε μεγάλο βάθος, ο πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμη και ζωή μέσω της υδροθερμικής δραστηριότητας και αντιδράσεων του νερού με τα πετρώματα. Έτσι, το μόνο μακροχρόνια βιώσιμο και κατοικήσιμο μέρος στον πλανήτη Άρη δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού, παρά κάτω από την επιφάνειά του», κατέληξε.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών υπέδειξε τον Ιανουάριο του 2020, ότι το νερό στον Άρη περιείχε κάποτε τα σωστά συστατικά για τη υποστήριξη της ζωής. Τον περασμένο μήνα, μια άλλη ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε  ότι υπήρχε νερό στην επιφάνεια του Άρη πριν από 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια, πριν ακόμα την ύπαρξη ζωής στη Γη.

Το InSight lander της NASA, που προσγειώθηκε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς στην κατανόηση της γεωθερμικής θερμότητας και αν έπαιζε ρόλο στη ζωή στον Άρη.

Η NASA έστειλε πρόσφατα το Perseverance Rover στο διάστημα για να εξερευνήσει τον Άρη. Όσο θα βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη, το διαστημικό όχημα θα εκτελεί μια ποικιλία διαφορετικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης στοιχείων για αρχαία ζωή.

Astrophysicist Investigates: Possibility of Life Below the Surface of Mars

Comments are closed.