Σοκ έχει προκαλέσει στη κοινή γνώμη της Ρωσίας αλλά και παγκοσμίως μία αρκετά σκληρή πράξη που έκανε ένα ορφανοτροφείο, καθώς ανάγκασε με ιδιαίτερα απαιτητικό και άσχημο τρόπο ορφανά παιδιά να γιορτάσουν την Ημέρα της Μητέρας σύμφωνα με το πρόγραμμα του «εκπαιδευτικού έργου».

Οι Αρχές του Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας ερευνούν ένα εξαιρετικά περίεργο περιστατικό.Σύμφωνα με αναφορές, σε ένα από τα ορφανοτροφεία της πόλης είχε διοργανωθεί μια συναυλία αφιερωμένη στην Ημέρα της Μητέρας, που γιορτάζεται στη Ρωσία την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.

«Το να αναγκάζονται τα παιδιά να λένε τραγούδια και ποιήματα αφιερωμένα στη μητέρα είναι φυσιολογικό ή εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι καλά;» ανέφερε η επικεφαλής τοπικού φιλανθρωπικού ιδρύματος, Μαρίνα Εφίμοβα, στο κοινωνικό δίκτυο VK. 

Σύμφωνα με την ίδια, όταν απευθύνθηκε στο ορφανοτροφείο, της είπαν ότι η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων «περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού έργου για τη διαμόρφωση οικογενειακών αξιών».

Δεν της επέτρεψαν να επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και να συναντηθεί με τη διεύθυνση, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του συμβουλίου των κηδεμόνων υπό την περιφερειακή διοίκηση.

«Η ανατροφή των οικογενειακών αξιών δεν γίνεται με το ζόρι» έγραψε σε ανάρτησή της στα social media η Εφίμοβα. «Τα παιδιά ενδεχομένως να νιώθουν πόνο, απογοήτευση και περιφρόνηση λέγοντας τα τραγούδια και τα ποιήματα πάνω στη σκηνή».

Η Εφίμοβα πρόσθεσε ότι είχε παρατηρήσει και άλλες φορές την παράξενη συμπεριφορά της διεύθυνσης του συγκεκριμένου ορφανοτροφείου, και παρέθεσε κάποια περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί ακόμη αποδεικτικά στοιχεία αυτών των πράξεων.

Άλλωστε, το τηλεοπτικό κανάλι «360» ανέφερε ότι εμφανίστηκαν ήδη κάποια επικριτικά σχόλια κάτω από την ανάρτηση της ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βασικό μήνυμα είναι: Τι μπορεί να γνωρίζει ένα άτομο για τη δουλειά ενός ιδρύματος το οποίο το επισκέπτεται δυο τρεις φορές τον χρόνο; Τα παιδιά, όμως, πρέπει να μαθαίνουν να αγαπάνε τους μεγάλους ό,τι κι αν γίνει, επισημαίνουν οι επικριτές της Μαρίνας Εφίμοβα.

Όπως ανέφερε ο ιστότοπος «Podiom», αφότου τα τοπικά ΜΜΕ εστίασαν στην ανάρτηση της Εφίμοβα, μια επιτροπή από το υπουργείο Παιδείας στάλθηκε στο ορφανοτροφείο.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι υποσχέθηκαν να ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους έπειτα από μια «ολοκληρωμένη έρευνα της υπόθεσης».