Πολιτική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αναστολή χωρίς όριο και όχι απολύσεις προβλέπει η τροπολογία

Το σκεπτικό της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

vouli

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναμένεται να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή μέσω μιας νέας τροπολογίας, η οποία θα αφορά στις ήδη γνωστές κατηγορίες, δηλαδή σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν μία σειρά από θέματα που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά για την επιτυχία της σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Πρώτα από όλα αποκλείστηκε η πιθανότητα μετάθεσης του υπαλλήλου που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί σε άλλη θέση. Η μετακίνηση του σε άλλη θέση θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα επίλυε για αυτό και η σκέψη αυτή δεν προχώρησε. Η αναστολή μισθού για τους «αρνητές» θα ισοδυναμεί με αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό περιορισμό.

Σε όσους πουν όχι δεν θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια, όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χάνουν ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα αποσυνδέει την απόλυση από την αναστολή εργασίας, άρα ο υπάλληλος που θα αρνείται να εμβολιαστεί δεν θα πηγαίνει στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.

Δεν θα αφορά εκπαιδευτικούς ή άλλους εργαζόμενους αλλά μόνο όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, που πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου αλλά και υγειονομικούς που πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός σε δομές υγείας για όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό σε όλες τις δομές υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες. Δηλαδή σε διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ και άλλα.

Αυτό σημαίνει πως ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για όλους όσους εργάζονται στους προαναφερθέντες χώρους, δηλαδή και σε λογιστές, γραμματείς, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, δασκάλους ειδικής αγωγής, όχι μόνο σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Τέλος, στην κυβέρνηση δείχνουν ικανοποιημένοι πάντως από τον τρόπο που λειτούργησαν τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκαν να πάρουν στην Μύκονο. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να βελτιώνονται τότε πιθανότατα από την Δευτέρα το νησί θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Στο μικροσκόπιο πάντως παραμένει κυρίως η Πάρος αλλά και πόλεις της Κρήτης όπως το Ρέθυμνο . Παρόλα αυτά δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να βρισκόμαστε κοντά στην λήψη μέτρων ανάλογων της Μυκόνου.

Δείτε επίσης