Τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζει η Τουρκία, με το Oruc Reis να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το Καστελλόριζο.

Ο υποναύαρχος πολεμικού ναυτικού, Στέλιος Φενέκος και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο ανταποκριτής του σταθμού στην Τουρκία Ανδρέας Ρομπόπουλος ανέλυσε τη χθεσινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως επίσης το tweet του υπουργού Μεταφορών, με χάρτη ερευνών που είδε το φως της δημοσιότητας και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1982.

Ο κ. Φενέκος είπε ότι το Oruc Reis έχει ήδη αρχίσει να ερευνά το Αιγαίο προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής πια δεν έχει μεγάλη σημασία το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis καθώς η Τουρκία παρανομεί από τη στιγμή της έκδοσης της Navtex.

«Βέβαια αν αποδειχθεί ότι εντός της υφαλοκρυπίδας, που διεκδικεί η Ελλάδα αλλά δεν είναι οριοθετημένη, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει φυσικό αέριο προφανώς η πρόκληση πάει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο.

Σε επίπεδο διεθνούς δικαίου δεν δικαιώνεται η Τουρκία γιατί μετά από δικαστική επίλυση του θέματος, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να μας δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Άγκυρα είναι να κατοχυρώσει τις θέσεις της» τόνισε ο κ. Υφαντής.

Ο κ. Φενέκος συμπλήρωσε από την μεριά του ότι τα ελληνικά πλοία είναι σε μεγάλη ετοιμότητα αλλά όχι στην ανάπτυξη που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης εκτιμά ότι τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τόσο το φυσικό αέριο. «Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος» τόνισε ο κ. Πολίτης και συμπλήρωσε «Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής του Μακρόν και δοκιμάζει και τα όρια της Μέρκελ.

Όποια και να είναι τα εμπορικά συμφέροντα των Γερμανών, η συνοχή της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό θέμα από τις εμπορικές επενδύσεις. Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά. Στο Αιγαίο έχουμε πλεονέκτημα».

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε αντίθετα η δημοσιογράφος των Παραπολιτικών Χριστίνα Πολίτη η οποία θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα.

«Μέχρι τις αμερικανικές εκλογές δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πάρει τηλέφωνο να πιέσει τον Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει καθυστερήσεις και η Άγκυρα δεν υπολογίζει την Μέρκελ. Είναι σε κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση και ανησυχούν στο Μέγαρο Μαξίμου για την κορύφωση της προκλητικότητας των Τούρκων».

Όσον αφορά την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο κ. Φενέκος θεωρεί ότι η Τουρκία αν ήθελε να προκαλέσει επεισόδιο θα το είχε ήδη κάνει. «Είναι επιφυλακτική η Τουρκία. Φοβάται την επιχειρησιακή ικανότητα των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θέλει πόλεμο. Πιέζει για να βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα μέχρι τον Δεκέμβριο» ανέφερε ο ίδιος.

Από τη μεριά του, ο κ. Υφαντής τόνισε ότι: «Έχει υπάρξει απόφαση που σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου στο Καστελλόριζο. Αυτό που με ανησυχεί είναι τι θα συμβεί αν η Τουρκία συνεχίσει προς τα δυτικά και παραβιάσει την οριοθετημένη ζώνη. Τότε θα είμαστε πολύ κοντά σε στρατιωτική εμπλοκή. Αυτή για μας είναι η κόκκινη γραμμή».