Γιάννης Λαγός: Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του

Η ακρόαση για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή και καταδικασμένου χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) με τον ίδιο να έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του με τον νομικό του εκπρόσωπο.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ευρωβουλευτών ενώ παραμένει σε ισχύ η διαδικασία άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού για προσβολή εθνικού συμβόλου εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Η διαδικασία είναι εμπιστευτική και έτσι όλες οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών ενώ μετά θα ακολουθήσει γνωμάτευση της επιτροπής που θα προτείνει άρση ή μη της ασυλίας του ευρωβουλευτή.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία από την ολομέλεια επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα γίνει τον Μάιο.

Αν αρθεί η ασυλία του, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα, την ώρα που ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα από μόνος του.

Παραιτήθηκε η εισηγήτρια Μανόν Ομπρί

Η Μανόν Ομπρί παραιτήθηκε από εισηγήτρια του φακέλου για την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού και παρέδωσε τον φάκελο σε άλλον ευρωβουλευτή.

Η ίδια δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι: «Ο ευρωβουλευτής Λαγός αμφισβήτησε την αμεροληψία μου βάσει προηγούμενων δηλώσεών μου που αντικατοπτρίζουν την ακλόνητη δέσμευσή μου ενάντια στην ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές αναβιώσεις της στην Ελλάδα. Δεν μετανιώνω για αυτές τις δηλώσεις: μαρτυρούν τη μακρά πάλη μου ενάντια στην ακροδεξιά. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Λαγός θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αμφισβητήσει, σε διαδικαστικό επίπεδο, την τελική απόφαση του Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία του».

Και συνεχίζει: «Αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από μένα. Πρώτον, γιατί θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δεοντολογία μου ως μέλος του Κοινοβουλίου. Αλλά πάνω απ’ όλα, γιατί θα παρενέβαινε σε μια νομική διαδικασία τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη θέση μου ως εισηγήτρια, προκειμένου η υπόθεση να προχωρήσει γρήγορα και να μην διευκολύνει νομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες καθυστερήσεις. Είμαι βέβαιη ότι αυτή η απόφαση θα επιτρέψει τη δικαιοσύνη να υπηρετηθεί σταθερά και αδιατάραχτα».

Ο ευρωβουλευτής που θα αναλάμβανε το έργο της Ομπρί θα ήταν του κόμματος της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν, ο οποίος αρνήθηκε να αναλάβει, θέλοντας και αυτός με τη σειρά του να διαχωρίσει τη θέση του από τον Λαγό.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ακραία συντηρητική Λεπέν είχε αρνηθεί να εντάξει τη Χρυσή Αυγή στην πολιτική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην ταυτιστεί με ναζί