Μια αφορμή για δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσε να είναι η υπόθεση της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι που αναίτια και ανυπόστατα της χρεώνουν, τονίζει ο δικηγόρος και αναλυτής διεθνών ζητημάτων Γιάννης Ραχιώτης, σε συνέντευξή του σε ρωσικό Μέσο.

Νέος γύρος συνωμοσιολογίας πυροδοτήθηκε στη Δύση την Τετάρτη, όταν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν πως ο Ναβάλνι «δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ». Ο ίδιος μάλιστα έκανε γνωστό πως για την υπόθεση Ναβάλνι θα κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο Ρώσος πρέσβης.

«Απώτερος σκοπός είναι να στραγγαλιστεί όχι μόνο η Ρωσία, αλλά κάθε φωνή που υψώνεται απέναντι στη Δύση. Εικονικά στοιχεία θα βρίσκονται και αν δεν εντοπίζονται, τότε θα κατασκευάζονται, όπως στην περίπτωση του Ναβάλνι. Εκείνο που θα περιμέναμε όλοι στον δυτικό κόσμο θα ήταν να ανοίξει δημοσίως το ιατρικό απόρρητο στην υπόθεση Ναβάλνι. Να δοθούν οι λεπτομέρειες του προβλήματος υγείας που παρουσίασε» αναφέρει ο Γ. Ραχιώτης.

Την ίδια στιγμή εξηγεί για ποιο λόγο η Ρωσία δεν θα μπορούσε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια:

«Θεωρώ γελοίο να υποστηρίζει κάποιος ότι μια κρατική υπηρεσία της Ρωσίας θα μπορούσε να δηλητηριάσει την πιο γνωστή φιλοδυτική περσόνα της χώρας. Θα ήταν αστείο να ισχυριστεί κάποιος κάτι τέτοιο, καθότι θα ακολουθούσε δυσφημιστική καμπάνια για τη χώρα. Θα ήταν ανυπολόγιστο το πολιτικό κόστος για τη ρωσική ηγεσία, τυχόν θάνατος του Ναβάλνι υπό ύποπτες συνθήκες».

Επιπλέον, τονίζει ότι για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του ψέματος πρέπει να αντιληφθεί κάποια πράγματα.

«Πρώτον, η ετοιμότητα που υπάρχει στη Δύση να αξιοποιούν οτιδήποτε ώστε να δημιουργήσουν εκστρατείες σε βάρος των αντιπάλων όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Βενεζουέλα κ.λπ.».

Δεύτερον, αναφέρει ότι είναι εντυπωσιακό το ότι σε μια τέτοια ψευδολογία μπαίνουν ανώτεροι κρατικοί παράγοντες και μάλιστα από τους πιο δήθεν έγκυρους, όπως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Αυτό δείχνει ότι το δυτικό μέτωπο είναι συμπαγές και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται».

«Τρίτον, το γεγονός ότι ο Ναβάλνι είναι μια προσωπικότητα που αβαντάρεται από τη Δύση, αλλά δεν είναι κάποιο σημαντικό πολιτικό μέγεθος. Απώτερη φιλοδοξία μέσα από τέτοιες φήμες είναι να παρουσιαστεί ως ηγέτης της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο η παγκόσμια κοινή γνώμη αξίζει να μάθει ποιος πραγματικά είναι αυτός ο άνθρωπος και η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιοποιήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία γι’ αυτόν».

Παράλληλα εξηγεί ότι δεν υπάρχει καμία χώρα που αποδεδειγμένα να έχει δηλητηριάσει κάποιον όπως ισχυρίζονται σήμερα οι δυτικοί για τη Ρωσία, εκτός από μία περίπτωση. «Η μόνη περίπτωση που αποδεδειγμένα έχει δηλητηριαστεί κάποιος από κρατική υπηρεσία είναι από το Ισραήλ και από το “μακρύ του χέρι”, τη Μοσάντ» προσθέτει.

Άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι αν αυτός ήταν ο στόχος, το ρωσικό κράτος είχε πολλούς τρόπους να διασφαλίσει τον θάνατο του Ναβάλνι.

«Θα μπορούσε να ενορχηστρώσει μία λιγότερο έγκαιρη νοσηλεία ή να στείλει έναν δολοφόνο για να τελειώσει τη δουλειά στην κλινική του Ομσκ. Θα μπορούσε να παρέχει στον δολοφόνο ένα πιο αποτελεσματικό δηλητήριο ή απλά να στήσει ένα ατύχημα, παρά να χρησιμοποιήσει ένα δηλητήριο και να ρισκάρει με την αποτυχία».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής ρωσικής πτήσης. Έπειτα από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από τους περιφερειακούς γιατρούς την Τετάρτη, έφτασε 17 λεπτά αμέσως μετά την προσγείωση.Για τις επόμενες 44 ώρες, οι γιατροί διεξήγαγαν μια αδιάκοπη μάχη για τη ζωή του, καθώς μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση και μπήκε σε τεχνητό αναπνευστήρα.

Αμέσως μετά η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμούς, έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, ισχυριζόμενη ότι μια ουσία ενδεχομένως να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. Ωστόσο, λίγο μετά το βίντεο από κλειστό κύκλωμα κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από το αεροδρόμιο που φέρεται να δείχνει ότι ο Ναβάλνι έλαβε ένα ποτήρι από τον βοηθό του, Ίλια Παχόμοβ. Ως εκ τούτου εκτιμάται πως όποιος ετοίμασε το τσάι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για ποιον προοριζόταν τελικά.

Κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διαφορετικά ιατρικά πεδία, Ρώσοι γιατροί δήλωσαν ότι δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση του Ναβάλνι προκλήθηκε από απότομη πτώση γλυκόζης στο αίμα του λόγω μεταβολικής ανισορροπίας.

Στις 22 Αυγούστου μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για περαιτέρω θεραπεία. Οι Γερμανοί γιατροί έχουν αναγνωρίσει ότι η ζωή του σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών του Ομσκ, σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν στους Ρώσους ομολόγους τους, όπως ανέφερε ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου του Ομσκ, Αλεξάντερ Μουρακόφσκι.

Στις 24 Αυγούστου οι Γερμανοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι είχαν βρει ίχνη από μια ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης στο σώμα του, κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι Ρώσοι γιατροί, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενούς.

Την Τετάρτη οι Ρώσοι γιατροί δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία επικρίνουν την κριτική που δέχτηκαν μετά τη μεταφορά του Ναβάλνι στη γερμανική κλινική και χαρακτήρισαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω του «πολιτική διάγνωση».