Η δημοκρατία είναι ασφαλώς μία έννοια που όσο διαφορετικά κι αν την αντιλαμβάνονται ορισμένοι από τους πολίτες, οι οποίοι εκδηλώνονται “κοινωνικά”- πολιτικά με μεγαλύτερες… ανησυχίες, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που αποτελούν το μέσο όρο, έχει κάποια στάνταρ.

Η δημοκρατία (πρέπει να) είναι εκείνο το πολιτικό σύστημα στο οποίο ο λαός έχει με κάθε τρόπο την εξουσία στα χέρια του. Με δεδομένες αρχές και αξίες, οι οποίες δεν υπόκεινται στη σφαίρα της προσωπικής οπτικής γωνίας του καθενός. Διότι -ακόμη και στη δημοκρατία- δεν είναι τα πάντα θέμα μίας απλής και υποκειμενικής προσέγγισης.

Όταν λοιπόν αυτά τα δεδομένα υφίστανται την… επεξεργασία των εκπροσώπων της πολιτικής τότε η δημοκρατία υποφέρει. Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη μίλησε πριν από λίγο (20/7) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και ενώ πιέστηκε να απαντήσει στις καθοριστικές για την ουσία της υπόθεσης ερωτήσεις της Δώρας Αναγνωστοπούλου, εάν πράγματι εμπλέκεται όπως ανέφερε το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, όπως της χρέωσε στην τηλεφωνική συνομιλία ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, απέφυγε στην αρχή της συνέντευξης να πει ότι δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Ξεκίνησε τις απαντήσεις της ταραγμένη, με όχι ιδιαίτερα ψύχραιμη στάση στο studio, επιχειρώντας να καλύπτει τη διατύπωση των ερωτήσεων που της γίνονταν με δικές της τοποθετήσεις, ώστε να μην ακούγονται οι ερωτήσεις. Συνέχισε αναφέροντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας η δημοσιοποίηση της συνομιλίας είναι παράνομη, ότι θα μηνύσει όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία και χρησιμοποίησαν το όνομά της και ότι δεν ξέρει εάν όσα ακούγονται στη συζήτηση είναι προϊόν συρραφής, μοντάζ ή ο,τιδήποτε άλλο.

Στα απλά όμως, τα προφανή και αυτονόητα, εάν δηλαδή αυτά που ακούγονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εάν αναγνώρισε τη φωνή του αρχηγού της Πυροσβεστικής και εάν επί της ουσίας υπάρχει εμπλοκή δική της, ή και της τότε κυβέρνησης αλλά και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κουβέντα! Έκλεισε απλά με μία θέση που εξ αρχής είχε αποφύγει, αλλά στο τέλος επικαλέστηκε, ότι : “Είναι όλα ψευδή”. Όλα; Ποια είναι τα “όλα” Υπουργέ;

Η «Καθημερινή» της Κυριακής δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος ακούγεται σε ηχητικό να απειλεί τον εμπειρογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο, προκειμένου αυτός να συγκαλύψει τις ευθύνες στο πόρισμά του. Στο δημοσίευα αναφέρεται ότι ο κ. Ματθαιόπουλος : «επαναλαμβάνει δύο φορές πως του μιλάει ακολουθώντας εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας και σε κάποιο σημείο διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από «την υπουργό», εννοώντας την τότε πολιτική προϊσταμένη του, Όλγα Γεροβασίλη.

Η πρώην Υπουργός κατέθεσε μηνύσεις εναντίον των δύο συνομιλούντων στα ηχητικά ντοκουμέντα, αλλά και της εφημερίδας «Καθημερινή», ενώ μίλησε και για παρακράτος που λειτουργούσε επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με παράνομες ηχογραφήσεις και παρακολουθήσεις. Σχετικά με τα όσα ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στο ηχητικό ντοκουμέντο, και κατά πόσο το περίμενε η ίδια από εκείνον, η κ. Γεροβασίλη απάντησε : «Ούτε σε αυτό μπορείτε να έχετε απάντηση. Δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε. Θα προβώ για να διευκολύνω και στις μηνύσεις και σε αγωγές που ακολουθούν και σε εξώδικα που ακολουθούν. Θα κάνω όλα όσα χρειάζονται για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Δεν μπορούμε πια να επιτρέψουμε η πολιτική ζωή της χώρας να παίζεται με κασέτες».