Με δύο τροπολογίες που θα κατατεθούν άμεσα και θα ψηφιστούν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας καλύπτονται τρεις μεγάλες κατηγορίες: οι επιστημονικοί κλάδοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Ειδικότερα όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή οι τροπολογίες αυτές θα αφορούν δύο κρίσιμα θέματα: 

1. Σε πέντε δόσεις και όχι σε δυο θα εξοφληθούν οι οφειλές – από την εκκαθάριση των εισφορών που έγινε σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου – 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Ειδικότερα με τροπολογία που θα κατατεθεί παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των σχετικών οφειλών έως 31 Μαρτίου. Σημειώνεται πως έχουν προκύψει χρεωστικά με πάνω από 1.400 ευρώ περίπου μεσοσταθμικά για τον κάθε έναν από αυτούς τους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

2.Επεκτείνονται οι δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, που αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης θα μπορούν να καλυφθούν και οι γιατροί, οι οδοντίατροι , οι γεωτεχνικοί και οι δικαστικοί επιμελητές. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα διαμορφωθεί στα 400 ευρώ.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – που συζητείται ήδη στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- περιλαμβάνεται επίσης  η διάταξη για τη μείωση των εισφορών αλλά και ένα ευρύτερο πακέτο εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων . Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2021, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάφρυνση εργοδοτών και μισθωτών. Ειδικότερα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοούνται 265.216 επιχειρήσεις και 1.986.336 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες μειώθηκαν φέτος κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες.